Kafatasından Yapılmış Tarak Ritüelistik Bir Obje Olabilir

Müze koleksiyonunda bulunan ve insan kafatası parçasından oyulmuş bu 2.000 yıllık saç tarağı, bir ritüel objesi olarak kullanılmış olabilir.

Bir insan kafatasından oyulan Bar Hill Tarağı. (C: Londra Arkeoloji Müzesi (MOLA))

Bir insan kafatası parçasından oyulmuş eski bir tarak, Londra’daki araştırmacıların, aslında binlerce yıl önce saç şekillendirmek için kullanılıp kullanılmadığı konusunda kafalarının kaşımasına neden oldu.

Arkeologlar bu objeyi ilk olarak 2018’de sona eren üç yıllık bir kazı sırasında, İngiltere’nin Cambridgeshire kentindeki bir köy olan Bar Hill’de keşfettiler. Demir Çağı’na (MÖ 750-MS 43) tarihlenen ve yaklaşık bir düzine oyulmuş diş içeren eser, Londra Arkeoloji Müzesi’ndeki (MOLA) koleksiyonun bir parçasıydı.

(İlgili: Norveç’te, Üzerinde Hâlâ Tüyleri Duran Demir Çağı Oku Bulundu)

Bar Hill Tarağı olarak adlandırılan yaklaşık 5 santimetre uzunluğundaki eser, devam eden bir araştırmaya dahil edilen müzedeki 280.000 eserden biri. Araştırmacılar, objenin gerçek amacının ne olabileceğine dair teorilerde bulunuyorlar. Tarağın dişlerinde aşınma olduğuna dair hiçbir kanıt yok ve tepesine açılan bir delik, tarağın saç şekillendirmek için bir araç olarak değil, bir tılsım olarak takılmış olabileceğini düşündürüyor.

Bilinmeyen amacına rağmen eser, Demir Çağı insanlarının insan kalıntıları için nasıl farklı kullanımlara sahip olabileceğine dair bir fikir veriyor. Araştırmacıların belirttiğine göre, ritüeller de bu amaçlar arasında olabilir.

MOLA’da tarihöncesi ve Roma buluntuları uzmanı olan ve projeye liderlik eden Michael Marshall’ın belirttiğine göre, Bar Hill Tarağı, bölge halkı için oldukça sembolik ve güçlü bir nesne olabilir. Varlığı bir şekilde kemikleri aracılığıyla korunmuş ve anılmış olan, Demir Çağı toplumunun önemli bir üyesinin kafatasından oyulmuş olması mümkün.

Yapılan dijital rekonstrüksiyon, tarağın gerçekte neye benzemiş olabileceğine dair bir fikir veriyor. (C: Londra Arkeoloji Müzesi (MOLA))

Bu, bölgede insan kalıntılarından yapılmış bir eserin ilk kez keşfedilişi değil. Açıklamaya göre, daha önce yapılan kazılarda insan bacak ve kol kemiklerinden yapılmış ve hayvan derilerini temizlemek için kullanılmış aletler ortaya çıkarılmıştı.

Cambridgeshire’dan yeniden şekillendirilmiş iki benzer insan kafatası parçası da tarakları andırıyor. Oyulmuş dişlere sahip olan biri 1970’lerde, sadece kazıma çizgileri olan diğeri ise 2000’lerin başında bulundu. Marshall, objelerin saç taramak için tasarlanmamış olması durumunda, bu oymaların “insan kafatasının bölümlerini birleştiren doğal dikişleri temsil etmesi gerektiğini” düşünüyor.

Bu etkileyici bulgunun, yalnızca Cambridgeshire’ın bu bölgesinde yaşayan Demir Çağı toplulukları tarafından yürütülen bir geleneği temsil etmesi mümkün. Marshall’ın belirttiğine göre, 2.000 yıl önce yaşayan insan gruplarında bu tür yerel etkileri görebilmek gerçekten şaşırtıcı.

Bar Hill Tarağı, bölgede gün ışığına çıkarılan eserlere ev sahipliği yapan Cambridgeshire Arkeoloji Arşivi’ne eklenecek.


Live Science. 1 Mart 2023.

You must be logged in to post a comment Login