Kadın Firavun Hatşepsut’un Tapınağının Temelindeki Eşyalar Bulundu

Winnipeg Üniversitesi’nin koleksiyonunda bulunan Antik Mısır dönemine ait 450 eser arasından 2 ahşap eşyanın Kadın Firavun Kraliçe Hatşepsut’un tapınağından geldiği ortaya çıktı. Bu eşyalardan biri minyatür bir çapa, diğeri de bir çift minyatür kavisli ayak (beşik ya da sandalye altına konulan).

Hatşepsut’un hiyeroglifleri minyatürçapa ve kavisli ayaklar üstünde görülüyor. (Credit : Anthropology Museum/University of Winnipeg)

Bu objeler Antik Mısır kültüründe sembolik bir öneme sahipti. Winnipeg Üniversitesi’nden arkeolog Luther Sousa’nın ilk araştırmalarına göre eserler, Hatşepsut’un Deir el-Bahri’deki tapınağının temellerine konulmuştu.

Sousa bu durumu şöyle açıkladı “Bir tapınak ya da mezar inşa edilmeye başlamadan önce bir çukur kazar ve kültürel ve dini öneme sahip eşyaları, tapınak inşa edilmeden önce buraya koyarlardı.”

Sousa “Eşyaların üstündeki hiyeroglifler, eşyaların 18. hanedanlıktan Kraliçe Hatşepsut’a ait olduğunu düşündürüyor. Yazılarda Hatşepsut’un kartuşu ve Hatşepsut’un tapınağının yerinin ismi bulunuyor” diyor. Kadın firavun Hatşepsut MÖ 1479-1458 yılları arasında hüküm sürmüştü.

Çapa ve akvisli ayaklar, Antik Mısır döneminde tapınaklar inşa edilirken kullanılan aletlerden. Bu minyatür versiyonları tapınağın inşaatını ve kutlanmasını temsil ediyor, diyor Sousa.

“Eserlerin üstünde kraliçenin isminin olması, onun kendini tapınağa bağlama ve bir bakıma tapınağı kendisinin yaptırdığını belirtme şekli. Böylece eğer biri bu eşyayı bulursa, bu tapınağın hamisii olarak Hatşepsut’u görür” diyor Sousa.

Sousa eşyaların üstündeki hiyeroglifleri okumayı başardıktan sonra, Liverpool Üniversitesi’ndeki Garstang Müzesi’nde bulunan benzer eserlerle karşılaştırarak bulgularını doğruladı.

Mısır’ın İlk Kadın Firavunu Tarihten Silinmeye Çalışılmış

Hatşepsut

Üniversitenin Hetherington Koleksiyonu’nun küratörü Val McKinley “Bu inanılmaz bir keşif. Mısır tarihi konusundaki bilgilerimizi genişletmek dışında, bir öğrenci tarafından yapılması da keşfi, diğer öğrencilere ilham vermesi açısından önemli kılıyor” dedi.

Üniversitenin öğrencisi Sousa, Hatşepsut’un eşyaları üzerindeki araştırmasına devam ediyor.

Winnipeg Üniversitesi’ndeki Hetherington koleksiyonu 1900lü yılların başından beri üniversitede bulunuyor. Koleksiyonun üniversiteye nasıl geldiği hala gizemini koruyor. Fakat eserlerin orjinal olduğu ve 1903 ile 1925te olmak üzere iki parti halinde üniversiteye gönderildiği biliniyor. Eserler büyük ihtimalle Mısır Keşif Derneği (Egyptian Exploration Society) tarafından gönderildi.

Eserler birkaç hanedanlığı ve arkeolojik alanı temsil eden lamba, depo kapları, mutfak eşyaları, taştan kesme ve kazıma aletleri, kemikten oyun taşları, ushabti adı verilen cenaze figürinleri ve pirinç Osiris figürlerini kapsıyor.

Hatşepsut’a dair eşyalar Mısır Keşif Derneği adına Henri Edouard Naville tarafından, Hatşepsut’un cenaze tapınağı olan Deir el-Bahari’den 1886-88 yıllarında çıkarılmıştı. Tutankamun’un mezarını bulan Howard Carter Naville’in asistanlarındandı.


Winnipeg Üniversitesi, 4 Şubat 2016
CBC.com, 12 Şubat 2016

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login