Şanlıurfa’da kaçak yollarla bulunduktan sonra yurtdışına kaçırılan Orfeus mozaiği, 1821 yıl önce yapıldığı topraklara dönerek sergilenmeye başladı.
Orfeus Mozaiği’nin de katılmasıyla, geçtiğimiz ay ziyarete açılan ve Türkiye’nin en güzel arkeoloji müzelerinden biri olan Haleplibahçe Müze Kompleksi’nde sergilenen yüzlerce benzersiz eserlere bir yenisi daha eklenmiş oldu.
Şanlıurfa Müze Müdürü Ercan, Mitolojik ozan Orfeus’un MS. 194 yılında işlediği tahmin edilen mozaiğin özel bir alanda sergilendiğini söyledi.
Kaçak Kazıyla Bulundu, ABD’De Sergileniyordu
1980’li yıllarda Yakubiye bölgesinde yapılan kaçak kazıda günyüzüne çıkarılan eser, önce Avrupa’ya sonra ABD’ye götürülmüştü. Ünlü Orfeus Mozaiği daha sonra ABD’de Dallas Sanat Müzesi’nde tespit edilmişti. Uzmanların mozaiği incelemesiyle Urfa bölgesinin tipik Süryani mozaikleriyle birebir benzeştiği anlaşıldı ve yapılan çalışmalarla ABD’den iadesi sağlandı. Oefeus Mozaiği Türkiye’ye getirildikten sonra bir yıl İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergilendi. Daha sonra Şanlıurfa Müze Kompleksi’nin açılmasıyla beraber 1821 yıl önce doğduğu topraklara geri döndü.
Orfeus Mitolojisi
Orfeus’un çok sevdiği eşi Aristaeus’tan kaçarken ayaklarına dolanan yılan tarafından sokulur ve ölür. Eşinin arkasından süreki lir çalarak tanrılara yalvaran Orfeus, eşinin geri getirilmesini ister. Gösterdiği büyük çabaların sonunda yeraltı tanrısı, eşinin geri getirileceğini fakat tek bir koşulu olduğunu söyler. Orfeus’tan, yeraltı aleminin karanlığından ışığa çıkana kadar sevgilisinin yüzüne bakmamasını ister. Orfeus’un sevgilisi yeraltından çıkıp yükselmeye başlar fakat Orfeus en sonunda dayanamaz ve tam ışığa çıkacakken sevgilisini görmek için bakar. Yeraltı tanrısının koşulunu yerine getirmediği için sevgilisine kavuşamaz.
You must be logged in to post a comment Login