Kaçırılan Gılgamış Tableti, Resmi Törenle Irak’a Döndü

30 yıl önce Irak’tan kaçırılan ve yakın zamanda ABD’de ele geçirilen Gılgamış Destanı’nın bir bölümünü taşıyan bir kil tablet Irak’a döndü.

Gılgamış Destanı’nın bir bölümünü içeren 3500 yıllık kil tablet.

Gılgamış Rüya Tableti olarak bilinen çivi yazılı tablet, dünyanın ayakta kalan en eski edebiyat eserlerinden ve en eski dini metinlerinden biri. 1853 yılında Asur Kralı Assurbanipal’in kütüphanesinin enkazında 12 tabletlik bir koleksiyonun parçası olarak bulundu.

Tablet 1991 Körfez Savaşı sırasında bir Irak müzesinden yağmalandı. Yetkililer, 2003 yılında yasadışı olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne ithal edildiğine, ardından Hobby Lobby’ye satıldığına ve sonunda Washington’daki İncil Müzesi’nde sergilendiğine inanıyorlar.

(ABD’de Gılgamış Destanının Parçası Rüya Tabletine El Kondu)

İç Güvenlik Soruşturmalarına sahip federal ajanlar, Eylül 2019’da tablete müzeden el koydu. New York’taki bir federal yargıç, bu yıl Temmuz ayında tabletin müsadere edilmesini onayladı.

Şimdi ise tablet, Irak Dışişleri Bakanlığı’nda UNESCO yetkililerinin yanı sıra Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve Irak Kültür, Turizm ve Eski Eserler Bakanı Hassan Nadhem’in katılımıyla Irak makamlarına teslim edildi.

Hüseyin yaptığı açıklamada, “Amerika, İngiltere, İtalya, Japonya ve Hollanda gibi çeşitli ülkelerden yaklaşık 17.926 eseri kurtarabildik.” diyor.

UNESCO, değerli eseri geri alma sürecini, her ikisi de 1970 UNESCO Sözleşmesine imza atan ABD ve Irak arasındaki onlarca yıllık işbirliğinin doruk noktası olarak nitelendirdi.


The Associated Press. 8 Aralık 2021.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login