Kabile, Topraklarını Yok Eden Madencilerden Yiyecek Dileniyor

Şok edici yeni bir video, Endonezya’da temas kurulmamış bir kabilenin, topraklarını yok eden madencilerden yiyecek dilendiğini gösteriyor.

Görüntüler Endonezya’daki politikacıların dikkatini çekti. C: Survival International

Görüntüler (aşağıda), elektrikli araba akülerine olan talep nedeniyle varlıkları nikel madenciliği yüzünden tehdit altında olan Hongana Manyawa halkına dair trajik bir bakış sunuyor.

Videoyu paylaşan STK Survival International, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Karşılaşmadan sonra hayatta kalıp kalamayacaklarını veya ne kadar süre hayatta kalacaklarını bilmiyoruz. Kendileri için ölümcül olan birçok hastalığa yakalanmış olabilirler. Veya açlıktan ölebilirler; kendi bölgelerinden çıkmalarının nedeni, daralan bölgelerinin onları besleyememesi” diyor.

Kendi dillerinde “Orman Halkı” anlamına gelen Hongana Manyawa, Halmahera adasında yaşıyor ve Endonezya’nın son göçebe avcı-toplayıcı kabilelerinden biri.

Kabilenin tahminen 300 ila 500 arası temas kurulmamış üyesi var ve ayrıca 1980’lerde temasa geçilen ve dünyayla bir miktar temas halinde olan 3.000 Hongana Manyawa insanı var.

(İlgili: Video, Temassız Kabilenin Buldozer ile Karşılaşmasını Gösteriyor)

Halmahera, dünyanın en büyük nikel rezervlerinden birinin bulunduğu yer. Elektrikli arabalara olan talebin giderek artmaya başlamasıyla Halmahera’daki madencilik operasyonlarının hızlanarak Hongana Manyawa için gerçek bir varoluşsal tehdit oluşturması bekleniyor.

Bazıları son videonun kabilenin iletişim kurmak istediğini gösterdiğini iddia ediyor fakat bu kesinlikle doğru değil. Survival International, Hongana Manyawa’lı bir kişiyle konuştu ve bu kişi, atalarından kalma yağmur ormanlarının madencilik için temizlenmesi sonucunda halkının açlıktan öldüğünü söyledi.

Bu görüntülerin viral hale gelmesinin ardından, Endonezya’nın önde gelen politikacılarından AA LaNyalla Mahmud Mattalitti, hükümete Hongana Manyawa’yı koruması çağrısında bulundu ve Halmahera’nın Kuzey Maluku eyalet hükümetinden arazi planlama düzenlemelerini yeniden gözden geçirmesini istedi.

https://twitter.com/Arkeofili/status/1801537514936688813

Kısmen Fransız madencilik şirketi Eramet’e ait bir şirket olan Weda Bay Nickel, adada madencilik faaliyetlerine 2019 yılında başladı ve önümüzdeki yıllarda çalışmalarını artırmayı planlıyor.

Survival International’ın Asya Araştırma ve Savunuculuk Sorumlusu Callum Russell, Ekim 2023’te şunları söyledi: “Eramet, eğer bu kadar oksimoron bir şeyi hayal edebilirseniz, kendisini madencilik şirketlerinin Greta Thunberg’i olarak görüyor. Elektrikli araba aküleri için madencilik yapan iyi adamlar olduklarını düşünüyorlar.” diyor.

Russell, “Bu insanların kendilerine kelimenin tam anlamıyla Hongana Manyawa, yani ‘Ormanın İnsanları’ adını vermeleri ve yine de yeşil geçiş adına yok edilenlerin yine onlar olması derin bir ironi.” diyor.


IFL Science. 13 Haziran 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login