Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde, Juliopolis Projesi işbirliğiyle 7 – 25 Aralık tarihlerinde ‘Juliopolis’in Yüzleri’ sergisi açılıyor.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında ve Juliopolis Projesi iş birliğiyle düzenlenen “Juliopolis’in Yüzleri” sergisi, 7 Aralık – 25 Aralık tarihlerinde müze ziyaretçileriyle buluşacak.
Juliopolis Projesi tarafından dijital altyapı ile hazırlanan bu kamusal arkeoloji etkinliğinde, Anadolu’nun kazılmakta olan en büyük nekropollerinden biri olan Juliopolis Antik Kenti tanıtılarak alana dönük kültürel miras farkındalığının artırılması hedefleniyor.
Sergide, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin yürüttüğü kurtarma kazılarıyla ortaya çıkarılan Juliopolis Antik Kenti’ne dair bilgiler dijital arkeoloji ve antropoloji yöntemleriyle aktarılacak. Holografik gösterimler, üç boyutlu modellemeler ve animasyonların yer alacağı sergide, yaklaşık 2000 yıl önce Roma döneminde yaşamış Juliopolislilerin yüzleri, Juliopolis’te yaşayanların kullandıkları kişisel eşyalar, onların inanışları ve sosyal yaşamları ile ilgili buluntuların izleyicilerle buluşturulması planlanıyor.
Küratörlüğünü Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü’den Ali Metin Büyükkarakaya ve Radyo, TV ve Sinema Bölümü’nden Evren Sertalp’in üstlendiği “Juliopolis’in Yüzleri” sergisi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, ABD Büyükelçiliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Koç Üniversitesi VEKAM, Hacettepe Üniversitesi, Nallıhan Belediyesi, Akdeniz Kültürel Miras Araştırmaları Derneği ve Accademia Jaufre Rudel di studi medievali desteğiyle kapılarını açıyor.
Juliopolis’in Yüzleri Sergisi, Juliopolis Projesi tarafından üretilmiş bilgilere dayalı bir kamusal arkeoloji etkinliği olarak kültürel mirasa dönük farkındalığın artırılmasını hedefleyen ve dijital öğeleri ön planda tutan bir sergi olarak tasarlandı. Juliopolis Antik Kenti ile ilgili tanıtıcı bilgilerin zengin görseller eşliğinde sunulacağı sergide, Juliopolis Antik Kenti’nde eskiden yaşamış insanların antropolojik tekniklerle oluşturulan yüzleri hologramlar aracılığıyla ziyaretçilerle buluşturulmak üzere hazırlandı. Aynı zamanda mezarlıktaki ölümle ilgili uygulamalar hakkında üç boyutlu modeller ve animasyonlar, Juliopolislilerin inanışları ve sosyal yaşamlarıyla ilgili ortaya çıkarılan bilgiler ziyaretçilere sunulacak.
07 – 25 Aralık 2021 tarihlerinde, her gün 8:30 – 17:30 saatleri arasında ziyarete açık olacak sergi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde görülebilir.
Juliopolis Antik Kenti
Juliopolis Antik Kenti Ankara’nın yaklaşık 122 km kuzeybatısında, Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Çayırhan’da (Nallıhan) olup, Sarıyar Barajı’nın inşası sırasında 1956 yılında sular altında kalan Çayırhan, Sarılar ve Yardibi köylerinin yakınında konumlanıyor. Antik kentin su üzerinde kalan kısmı çoğunlukla mezarlık alanları ve rezervuarın kuzeydoğu kıyısında yer alıyor.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin 2009’dan beri sürdürdüğü kurtarma kazılarında, Doğu ve Batı olarak adlandırılan ve yaklaşık 100 hektar büyüklüğündeki nekropol alanlarında şimdiye dek 750’den fazla mezar gün ışığına çıkarıldı. Aynı zamanda, Doğu nekropol alanında kentin savunma duvarı ile erken Bizans dönemine ait bir kilise yapısı ortaya çıkarıldı. Yapılan araştırmalar kentin kuruluşunun Helenistik döneme uzandığını, Roma döneminde en görkemli zamanlarını yaşadığını ve özellikle Bizans döneminde de önemini yitirmeden gelişimine devam ettiğini gösteriyor. Antik kent, Hac ve askeri seferler için kullanılan, Konstantinopolis’ten Ancyra’ya ve hatta Levant’a kadar giden ve Hacı Yolu olarak bilinen rota boyunca Skopas Nehri (Aladağ Çayı) yanı başında yer almaktaydı.
You must be logged in to post a comment Login