Japonya’daki Makak Grubunda İlk Kez Bir Dişi, Alfa Oldu

Yakei adlı dişi, Kyushu adasında beş yıldır B grubunun lideri olan alfa erkek Sanchu’yu alt ettikten sonra zirveyi ele geçirdi.

Yakei olarak bilinen 9 yaşındaki dişi, Japon makak maymunlarından oluşan 677’lik güçlü bir grubun patronu oldu. C: Takasakiyama Natural Zoological Garden

Maymunlar dünyasında nadiren rastlanabilecek bir fenomen, dokuz yaşındaki dişi Yakei, Japonya Kyushu adasındaki doğal koruma alanında Japon makak maymunlarından oluşan 677’lik güçlü bir grubun üzerinde üstünlüğü ele geçirdi.

Yakei’nin zirveye yolculuğu, Oita şehrindeki Takasakiyama doğal zooloji bahçesinde başladı. Koruma alanındaki grubun başına geçmek için Nisan ayında annesini yenmişti. Bu durum pek çok dişi maymun için doruk nokta olsa da Yakei, 10 kiloluk vücudunu erkeklerle savaşmak için kullanmaya karar verdi.

Sonuç olarak Haziran sonunda beş yıldır B grubunun başında olan 31 yaşındaki Sanchu’yu alt etti.

Koruma alanının 70 yıllık tarihinde daha önce hiç bir dişi maymunun üstünlüğü ele geçirmediği Takasakiyama’daki görevliler, oldukça şaşırmış durumdalar. Görevliler 30 Haziran’da grup için fıstıkları bıraktıklarında kimin ilk yiyeceğini gözlemledikleri “fıstık testini” uygulamaya başlamışlardı. Sanchu geriye çekilerek ilk tadımı Yakei’ye bırakarak onun alfalığını tanıdı.

(Makaklar Eşyaları Çalıp Bisküvi Karşılığında Satıyor)

Takasakiyama’daki görevlilerden Satoshi Kimoto yaptığı konuşmada “O zamandan beri Yakei ağaçlara tırmanıyor ve dişiler arasında nadir görülen bir güç gösterisiyle ağaçları sallıyor.” diyor.

Ayrıca koruma alanındaki görevlilerin Yakei’nin bu baskın tuhaflıklarıyla ne yapacaklarını şaşırmış olduklarını söyleyen Kimoto “Etrafta kuyruğu havada dolanıyor, bu durum da bir dişi için sıradışı.” diye ekliyor.

1952’de maymunlar için bir koruma alanı olarak kurulan Takasakiyama, A ve B grubu şeklinde bölünmüş 1.500 makaka ev sahipliği yapıyor. Ayrıca maymunlar, genel olarak koruma alanının merkezindeki ormanlık alanda yaşamını sürdürüyor. Bu dağlık alanda özgürce dolaşıp gorevlilerden yiyecek almak için düzlüğe iniyorlar.

Japon makaklarının yabani nüfusunun 100.000’den fazla olduğu ve dört Japon adasının Kyushu, Honshu ve Shikoku olmak üzere üçüne yayıldıkları tahmin ediliyor.

Bazı zamanlar agresif oldukları biliniyor. Bu sebeple Takasakiyama’ya giden ziyaretçilere bir meydan okuma olarak alıgayacaklarından onlarla göz teması kurmamaları tavsiye ediliyor.


The Guardian. 3 Ağustos 2021.

Lisansı Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı, Yüksek Lisansı Hacettepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler. Serbest çevirmenlik yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login