Araştırmacılar, 1970’lerde Okinawa adasında ortaya çıkarılan 20.000 yıllık bir adamın kalıntılarından mitokondriyal DNA’yı analiz ettiler.
Okinawa’daki 20.000 yıllık insan kalıntılarının DNA analizine göre, modern Japonlar genetik olarak Paleolitik Minatogawa halkından geliyor.
Japonya’nın Okinawa adlı idari bölümünde bulunan ve 20.000 yıl önceye tarihlenen insan kalıntılarındaki DNA; modern Japonların genetik olarak Paleolitik Dönem’de yaşamış Minatogawa halkının soyundan geldiğini ortaya çıkardı.
Yaygın görüşe göre Japonlar, her ikisi de kendine özgü çanak çömlek kültürünü benimsemiş Jōmon halkı (MÖ 14.500-MÖ 1000) ile Yayoi halkından (MÖ 1000-MS 250) aldıkları karışık bir genetik kökene sahipler.
Son çalışma ise Japonların kökeninin daha uzak bir geçmişe uzanabileceğini söylüyor.
“Minatogawa” kelimesi ile kalıntıları 1970 yılında Okinawa adlı idari bölümde gün ışığına çıkarılan insanlar kastediliyor. Kemiklerin keşfedildiği alanın ismini alan Minatogawa halkına ait insanlar, Japonya’da şimdiye dek kalıntıları keşfedilen birkaç Paleolitik insan arasında yer alıyor.
(Japonya’da 3.000 Yıllık Köpekbalığı Saldırısı Kurbanı Bulundu)
Kısa boylu olan bu insanların boy ortalaması 150 santimetreydi. Omuzları dardı fakat alt vücutlarının iskelet yapısı oldukça kuvvetliydi; uzmanlar, bu durumun, onların kıraç arazide rahatça koşabilmelerine imkan sağladığını düşünüyorlar.
DNA analizi ile diğer çalışmalar, Japonların hem 15.000 ila 3.000 yıl önce Hokkaido’dan Okinawa’ya geniş bir alanda yaşamış Jōmon avcı-toplayıcılarıyla hem de Asya ana karasına daha sonra ulaşmış çiftçi Yayoi halkı ile ortak kökenlere sahip olduğunu gösteriyor.
Fakat tüm bunlara rağmen Japonların, Jōmon halkından binlerce yıl önce yaşamış Minatogawa halkı ile olan bağlantısı bir gizem olarak kalmaya devam etti.
Araştırmacıların ifadelerine göre yalnızca açığa çıkarılan insan kalıntıları ve arkeolojik kanıtlar, Minatogawa halkının soyunun tükenmiş olabileceği veya başka bir yere göç etmiş olabileceği ihtimalleri nedeniyle doğrudan bir soy bağlantısı kurmaya yetmiyordu.
Ayrıca, Minatogawa halkının yüz iskeleti ile Jōmon halkının yüz iskeleti oldukça az benzerlik taşıyordu; konu, çözüme kavuşturulamamıştı.
İleri Düzey Çalışmalar Enstitüsü (Graduate University for Advanced Studies), Toho Üniversitesi ve diğer birçok enstitüden araştırmacılar, incelenmesi nispeten kolay olan mitokondriyal DNA üzerinde çalıştılar.
Hücrenin enerji üretmekle görevli bir parçası olan mitokondri, kendi özel DNA’sına sahiptir. Mitokondriyal DNA, annelerden çocuklarına aktarılır ve mutasyonların sebep olduğu, yalnızca bir bölgeye özgü kalıntılar içerir; bu DNA sayesinde popülasyonların kökenleri takip edilebilir.
Bu bilgiler ışığında hareket eden araştırmacılar, “Minatogawa 1” kod adlı yetişkin bir erkeğin çok iyi korunmuş eksiksiz iskeletinden DNA elde ettiler.
Minatogawa 1’in DNA’sının analizi; hem modern Japonların hem de Jōmon ve Yayoi halkının yaygın DNA diziliminin atası olabilecek bir genetik tipini tespit etti.
Araştırmacılar, modern Japonların Minatogawa halkı ile muhtemelen uzak atasal bağlara sahip olduğu sonucuna vardılar.
Bununla birlikte yaklaşık 2.000 Japon’un DNA’sını inceleyen araştırmacılar, bu kişilerden hiçbirinin doğrudan ortak genetik özelliklere sahip Minatogawa 1’in soyundan gelmediğini fark ettiler.
Son çalışma, Minatogawa bireyinin genetik bilgisinin saptanması bakımından bir ilk olma özelliğini taşıyor.
Çalışmanın başyazarlarından biri olan, İleri Düzey Çalışmalar Enstitüsü’nden Fiziksel Antropoloji Öğretim Üyesi Jun Gojobori, “Çalışmamız, Japon adalarındaki insan popülasyonları arasında Paleolitik Çağ’dan günümüze süregelen muhtemel bir genetik devamlılığı açığa çıkardı.” diyor.
Gelecekte yapılan çalışmaların modern Japonlar arasında Minatogawa bireyinin doğrudan torunu olan birini bulabileceğini söyleyen Gojobori, şunları ekliyor:
“Japonların kökenlerini daha iyi anlayabilmek için daha fazla Paleolitik Çağ insanının kemiği üzerinde çalışmalar yapmayı umuyoruz.”
The Asahi Shimbun. 2 Temmuz 2021.
Makale: Mizuno, F., Gojobori, J., Kumagai, M., Baba, H., Taniguchi, Y., Kondo, O., … & Ueda, S. (2021). Population dynamics in the Japanese Archipelago since the Pleistocene revealed by the complete mitochondrial genome sequences. Scientific reports, 11(1), 1-11.
You must be logged in to post a comment Login