Bir zamanlar bu kemik kalıntılarının, Japonya’da bulunan en eski insan fosillerinden biri olduğu düşünülüyordu.
Japonya’da bulunan ve ülkenin en eski insan fosillerinden biri olduğu düşünülen 20.000 yıllık “Ushikawa Adamı” fosilleri, yeni araştırmalara göre aslında insan kalıntıları değil.
Bunun yerine, bu fosiller eski bir ayıya ait çıktı.
Fosiller ilk olarak 1950’lerin sonlarında Tokyo’nun yaklaşık 225 kilometre güneybatısındaki Toyohashi şehrinde bulundu. Ancak yeni araştırmayı yöneten Tokyo Üniversitesi’nden antropolog Gen Suwa, Ushikawa fosilleri hakkındaki şüphelerin 1980’lerin sonlarında ortaya çıktığını ve o zamandan beri devam ettiğini belirtiyor.
Suwa, Anthropological Science dergisinde yayınlanan yeni araştırmanın, kemiklerin eski bir boz ayıya ait olduğunu şüpheye yer bırakmayacak şekilde gösterdiğini söylüyor.
(İlgili: Japonya Nüfusunun Çoğu Kore’den Gelen Göçmenlerden Oluşmuş)
Suwa, bu döneme ait arkeolojik alanlarda ayı kemiklerine nadiren rastlandığını ve bu nedenle Japon bilim insanlarının ayı kemiklerinin nasıl göründüğüne dair sınırlı bilgiye sahip olduğunu belirtiyor. Buna rağmen, 1950’lerde bu fosilleri keşfeden paleontologların “son derece ayrıntılı ve doğru” tanımlamalar yaptığını ve onlarca yıl boyunca büyük miktarda fosilleşmiş iskelet kalıntısı topladığını söylüyor.
Ushikawa fosilleri, 1957 ile 1959 yılları arasında bir taş ocağında yapılan kazılar sırasında ortaya çıkarıldı ve Toyohashi’nin Ushikawa bölgesine ithafen adlandırıldı. Suwa, o dönemde Japon bilim insanlarının “Akashi Adamı” olarak adlandırılan başka bir kemik parçasını, Japonya anakarasındaki en eski insan fosili olarak değerlendirdiğini söylüyor. Bu fosilin 780.000 yıldan daha eski olabileceği düşünülüyordu, ancak II. Dünya Savaşı sırasında Tokyo’ya yapılan Müttefik hava saldırılarında yok oldu.
1980’lerde, kaybolan Akashi fosilinin alçıdan yapılmış bir kalıbı üzerinde yapılan anatomik analizler, bunun muhtemelen çok daha yeni bir insan kol kemiği parçası olduğunu ve farklı bir arkeolojik katmana taşındıktan sonra mineralleştiğini ortaya koydu. Bu bulgu, bilim insanlarının Ushikawa fosillerine daha fazla dikkat göstermesine yol açtı.
Ushikawa fosilleri başlangıçta, 20.000 yıldan daha eski bir insana ait olduğu düşünülen üst kol kemiği (humerus) ve bacak kemiğinin (femur) baş kısmı olarak sunuldu. Ancak yeni araştırmada yapılan görsel incelemeler ve bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları, söz konusu humerus kemiğinin büyük olasılıkla bir boz ayının (Ursus arctos) ön kol kemiği (radius) olduğunu gösterdi. Ayrıca, femur başının da yine bir ayıya ait olduğu belirlendi.
Fosiller 1950’lerin sonunda keşfedilmiştir. Bunlar bir insan koluna ait olduğu düşünülen uzun bir kemik ile bir bacak kemiğinin ucu ya da başı ‘ndan oluşmaktadır. C: Antropoloji ve Tarih Öncesi Bölümü, Üniversite Müzesi, Tokyo Üniversitesi
Tarih Öncesi Fosiller
Ushikawa fosillerinin insanlara ait olmadığının anlaşılması, Japonya anakarasında bulunan en eski insan fosillerinin artık Hamakita şehrindeki bir kireçtaşı ocağında keşfedilen kalıntılar olduğu anlamına geliyor.
Ushikawa’nın yaklaşık 40 kilometre doğusunda bulunan bu fosiller, yaklaşık 14.000 yıl önce yaşamış bir kişiye ve 17.000 yıl önce yaşamış bir başka bireye ait olduğu düşünülen bacak kemiği, kol kemiği, köprücük kemiği ve kafatası parçalarından oluşuyor.
Japonya’nın Ryukyu Adaları’nda (Nansei Adaları olarak da bilinir) da insan fosilleri bulunmuştu. Bilim insanları, bu adalardaki en genç insan fosillerinin yaklaşık 18.000 yıl öncesine, en eskilerinin ise 32.000 yıl öncesine kadar uzanabileceğini düşünüyor.
Japonya’daki bu son keşif, insan ve ayı kemiklerinin karıştırıldığı ilk örnek değil. 1990’larda Alaska’daki bir mağarada bulunan bir kemik parçası, başlangıçta bir ayıya ait sanılmıştı. Ancak yapılan yeni araştırmalar, bunun yaklaşık 3.000 yıl önce yaşamış bir Amerika yerlisi kadına ait olduğunu ortaya çıkardı.
Live Science. 15 Ocak 2025.
You must be logged in to post a comment Login