Japonya Nüfusunun Çoğu Kore’den Gelen Göçmenlerden Oluşmuş

Mevcut Japonya nüfusu, 2.300 yıl önce Kore Yarımadası’ndan gelen göçmenler ile Japonya’nın yerli Jomon halkının karışımından oluşmuş.

Chosyu klanının samurayları, Boshin Savaşı döneminde. C: Wikimedia Commons

Yayoi ve Kofun dönemlerinde (MÖ 3.000 ile MS 538 arasında) Japon Takımadalarına yapılan göçlerin büyük çoğunluğu Kore Yarımadası’ndan gelmiş.

Tokyo Üniversitesi’nden Jonghyun Kim ve Jun Ohashi liderliğindeki ortak bir araştırma grubu, Yayoi ve Kofun dönemlerinde (MÖ 3.000 ile MS 538 arası) Japon Takımadaları’na gerçekleşen göçte bulunan bireylerin büyük çoğunluğunun Kore Yarımadası’ndan geldiğini ortaya koydu.

Araştırmacılar bir “Yayoi” bireyinin tüm genomunu analiz ettiler ve Japon olmayan popülasyonlar arasında sonuçların en çok Kore popülasyonlarına benzediğini buldular. Modern Japon popülasyonlarının ikili bir ataya sahip olduğu yaygın olarak kabul edilse de keşif, bilim insanlarının şu ana kadar gözden kaçırdığı takımadalara göç şeklinin ayrıntılarına dair fikir veriyor.

(İlgili: Modern Japonlar Biri Bilinmeyen Üç Ata Grubundan Ortaya Çıkmış)

Günümüzde Japonya, hem iş hem de eğlence için uluslararası bir merkez konumunda bulunuyor. Ancak, durum her zaman böyle değildi. Japon Takımadaları, Jomon döneminde MÖ 3.000’e kadar nispeten izoleydi. Daha sonra, Yayoi ve Kofun dönemlerinde, Kıta Asya’sından adalara göç başladı.

Yaklaşık 2.300 yıl önceki Yayoi Dönemi’nde yaşamış, DNA’sı elde edilen insan kalıntıları. C: Kim et al., 2024.

Çalışmanın baş yazarı Ohashi, “Doğu Asya ve Kuzeydoğu Asya ile ilişkili kökenler, modern Japon nüfusunun nükleer genomlarının yüzde 80’inden fazlasını oluşturuyor” diyor. “Ancak, Japon nüfusunun bu genetik kökenleri nasıl edindiği, yani göçün kökenleri, tam olarak anlaşılamamış durumda”

Modern Japon genetik çeşitliliğini açıklamak için çeşitli teoriler öne sürüldü. Şu anda iki ana teori tartışılıyor: iki yönlü karışım modeli ve üç yönlü karışım modeli. İki yönlü modele göre, Yayoi ve Kofun dönemlerinde göçlerin ana kaynağı aynıydı. Ancak üç yönlü model, iki farklı göç kaynağı olduğunu varsayıyor.

Hangi modelin daha uygun olduğunu araştırmak için araştırmacılar, Japonya’nın Yamaguchi ilindeki Yayoi dönemi mezarlığının arkeolojik alanı olan Doigahama Bölgesi’nden bir bireyin tam nükleer genomunu analiz ettiler.

Araştırmacılar, Yayoi dönemine ait bu bireyin genomunu, Doğu Asya ve Kuzeydoğu Asya’daki antik ve modern popülasyonların genomlarıyla karşılaştırdılar.

Yayoi Dönemi’nde, Kore Yarımadası’ndan gelen göçmenler Jomon halkı ile karışarak Modern Japon halkının ata nüfusunun oluşmasına yol açtı. Bu göçmenler hem Doğu Asya ile ilgili hem de Kuzeydoğu Asya ile ilgili genetik kökenlere sahipti, bu yüzden Modern Japon halkının üç genetik kökeni bulunuyor: Jomon, Doğu Asyalı ve Kuzeydoğu Asyalı. C: Kim et al 2024

Karşılaştırma, belirgin Jomon,  Doğu Asya ve Kuzeydoğu Asya ilişkili kökenlere sahip Kofun dönemi bireylerine yakın benzerliğin bulunduğunu gösterdi. Ancak modern genomlarla yapılan bir karşılaştırma, Yayoi bireyinin modern Japon popülasyonları hariç, hem Doğu Asya ilişkili hem de Kuzeydoğu Asya ilişkili kökenlere sahip olan modern Kore popülasyonlarına en yakın benzerlikte olduğunu da ortaya koydu.

Ohashi, “Sonuçlarımız, Yayoi ve Kofun dönemleri arasında Japon Takımadaları’na göç edenlerin çoğunluğunun öncelikli olarak Kore Yarımadası’ndan geldiğini gösteriyor” diyor. “Sonuçlar ayrıca, Yayoi döneminde Kuzeydoğu Asyalı bir grubun ve Kofun döneminde Doğu Asyalı bir grubun Japon Takımadaları’na göç ettiğini varsayan üç yönlü karışım modelinin yanlış olduğu anlamına geliyor”

Bu bulguların önemine rağmen Ohashi, şimdiden geleceğe odaklanmış durumda.

“Çalışmamız göçmenlerin birincil kökenlerini belirlediğinden, bir sonraki hedefimiz daha fazla Yayoi bireyinin genomunu inceleyerek modern Japon nüfusunun genomik bileşenlerinin yüzde 80’inden fazlasının neden göç yoluyla oluştuğunu ve Kıta Asyalılar ile yerli Jomon halkı arasında gerçekleşen karışımın Japon Takımadaları içinde nasıl ilerlediğini açıklamayı içeriyor”


University of Tokyo. 14 Ekim 2024.

Makale: Kim, J., Mizuno, F., Matsushita, T. et al. (2024). Genetic analysis of a Yayoi individual from the Doigahama site provides insights into the origins of immigrants to the Japanese Archipelago. J Hum Genet 70, 47–57.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi.

You must be logged in to post a comment Login