Bursa’nın İznik ilçesinde bir çiftçi tarafından bulunan ve sonrasında İznik Müzesi’ne taşınan 7 tonluk Roma lahdinin ilk incelemeleri tamamlandı.
Geçtiğimiz hafta zeytinlikte bulunan ve daha önce defineciler tarafından kapağı kırılarak yağmalandığı belirlenen Roma dönemine ait lahit, ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta Hisardere köyü yolu üzerindeki zeytinliğine giden Hatice Süren adlı çiftçi tarafından bulunmuştu.
Bölgede İznik Müzesi Müdürlüğünce gerçekleştirilen kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkartılan Roma Dönemi’ne ait lahdin ön incelemesi tamamlandı.
Yapım tekniği ve stil özellikleri dikkate alındığında MS. 2. ila 3. yüzyıla ait olduğu düşünülüyor. Sütunlu-Sidemara tipi lahdin kapağının, daha önceki bir dönemde kaçak kazı yapan şahıslar tarafından kırılarak tahrip edildiği belirtildi.
Gövde ve kapak bütünlüğünü korunmuş, dört tarafı yüksek kabartmalarla çevrili oldukça nitelikli bir mermerden yapılmış olan lahde ilişkin ilk incelemelerde; kısa kenarlarda yüksek kabartma ile yapılmış üç insan figürü ile figürler arasında sütunlar yer almakta. Lahdin uzun kenarlarında ise beş insan figürü ile aralarında sütunlar bulunmaktadır.
Söz konusu lahdin kapağında ise dört köşede kanatlı eros bulunmakta ve uzun kenarlarında da beşer adet aslan başı yer almakta.
Buzul Çağında Çocukluktan İtibaren Yanak Piercingi Takılıyordu
7.000 Yıllık Kemikteki Zehirli Ok, Bilinen En Eski Örnek Olabilir
Tarih Öncesinde Sanat ve Şamanizm: Neyir Kolankaya Röportajı
You must be logged in to post a comment Login