İzmir’deki Metropolis Antik Kenti’nde Zeus Kült Alanı Bulundu

İzmir’deki Metropolis Antik Kenti’nde Antik Yunan mitolojisinin baş tanrısı Zeus için inşa edilmiş bir kült alanı bulundu.

İzmir’deki Metropolis Antik Kenti’nde Zeus Kült Alanı Bulundu

Sabancı Vakfı’ndan yapılan açıklamaya göre, vakıf ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü desteğiyle sürdürülen 2015 yılı kazı çalışmaları tamamlandı.

Kazı alanında yürütülen çalışmalarda bölgenin bir tapınma merkezi olduğunu gösteren yazıtlı sütun parçaları, bir sunak parçası ve heykel kaidesi bulundu.

Daha sonra yapılan detaylı incelemelerde ise bölgenin Zeus’a adanmış bir kült alanı olduğu ortaya çıktı. Yapılan kazılarda dünyada ilk defa Metropolis Antik Kenti’nde baş tanrı Zeus’un “Krezimos” sıfatıyla anıldığının belirlendi

Metropolis Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Serdar Aybek:

“Bugüne kadar sosyal içerikli yapıların keşfedildiği antik kentte ilk defa dini içerikli bir alan ortaya çıkarıldı. 25 yıldır tarihin izlerini sürdüğümüz Metropolis’te bu yıl çok önemli bir bilgiye ulaştık. Yapılan çalışmalarda Zeus Krezimos kültünün sadece Metropolis Antik Kenti’nde var olduğu, hem yazıtlar hem de mimari veriler aracılığıyla kanıtlandı. Bu yıl keşfedilen kült alanın ve mimarisinin tam olarak anlaşılması için gelecek yıllarda yapılacak çalışmalar büyük önem taşımaktadır.”

Metropolis Antik Kenti

İzmir’deki Metropolis Antik Kenti’nde Zeus Kült Alanı Bulundu

Ana tanrıça kenti anlamına gelen Metropolis’in ilk yerleşimi, günümüzden 5000 yıl önce Erken Tunç Çağı’nda Akropol’de kurulmuştur. Yoğun bir etkinliğin gözlendiği Helenistik dönemde, surlarla çevrilmiş, Tiyatro, Stoa, Bouleuterion (Meclis Binası) gibi anıtsal kamu binaları yapılmıştır.

Roma Dönemi’nde de gelişmesini sürdüren kentin ekonomisi, sadece tarım ve hayvancılıkla sınırlı değil, aynı zamanda İzmir – Efes yolu üzerinde olmasından dolayı, ticaret ve gümrük en önemli gelir kaynağıydı. MS. 1. yüzyılda yaşamış coğrafyacı Strabon’a göre, Metropolis’in şarabı çok ünlüydü. Bu dönemde, özellikle kentin doğu yamaçlarında, imparatorluk geleneğine uygun zengin evleri, atölyeler, dükkanlar, Hamam ve Gymnasium yapıları inşa edilmiştir.

Bizans Dönemi’nde Piskoposluk Merkezi olan kent, imparatorluğun durumuyla bağlantılı olarak gerilemeye başlamıştır. 14. yüzyılda, Türk akınlarına karşı yapılan kale, antik yapıların üzerinde yer almaktadır. 15. yüzyıldan sonra, yerleşim terkedilmiş ve Torbalı Ovası’na taşınmıştır.

Metropolis’te daha önceki yıllarda yapılan kazılarda Helenistik Dönem’e tarihlenen antik tiyatro ve Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen hamam ve palaestra (spor alanı), mozaikli salon, peristyl ev, dükkanlar, genel tuvalet, sokaklar gibi antik kent dokusunu oluşturan yapılar bulunmuştu. 2.000 yıl öncesinin toplumsal yaşamına dair önemli ipuçları sağlayan kalıntıların günyüzüne çıkarıldığı antik kent her açıdan heyecan verici.


AA

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login