İzmir’de 8.000 Yıllık Balık Ağı Ağırlıkları Bulundu

İzmir’deki Yeşilova Höyüğü’nde yürütülen kazılarda, balıkçıların 8.000 yıl önce ağlarının ucuna bağladıkları ağırlıklar bulundu.

Yeşilova Höyüğü’nde 8.000 yıl önceki balıkçıların, bu ağırlıkları bağlayarak daha fazla balık tutmak için teknik geliştirdikleri anlaşıldı.

Höyükte yürütülen kazılarda, 40 adet taştan yapılmış balık ağı ağırlığı bulundu. Bu ağırlıkların, üzerine atılan çentiklerle ağlara bağlandığı tespit edildi.

(İzmir’de 8.000 Yıllık Güneş Mührü Ortaya Çıktı)

Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, bulguların dönemin beslenme ve ekonomik faaliyetlerine dair önemli bilgiler verdiğini söylüyor.

“Elde ettiğimiz bulgular ile ilk İzmirlilerin, çevrelerindeki derelerde ya da dereler yardımıyla denize ulaşılan sığ kıyılarda ağ atarak balıkçılık yaptığını söyleyebiliriz. Bugüne kadar Yeşilova Höyüğü’nde ele geçen vatoz, çipura gibi büyük balık kemikleri de bunun bir kanıtı.”

Balıkçıların, 8.000 yıl önce, ağlarının ucuna ağırlık bağlayarak daha fazla balık tutmak için teknik geliştirdiklerinin anlaşıldığınıbelirten Doç. Dr. Derin, o dönemde Bornova’da yaşayan insanların, tarım ve hayvancılık yapmalarının yanı sıra balıkçı bir toplum oldukları yönündeki tezlerin de güçlendiğini söylüyor.

Yeşilova Höyüğü İzmir’’in içindeki bilinen en eski yerleşim alanı olma özelliğini taşıyor.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login