Antik Yunanların Savaşlarda Kullandığı Yılan Türü Yeniden Keşfedildi

Bilim insanları, antik Yunanların deniz savaşlarında panik yaratmak için düşmanlarının üstüne attığı bir yılan türünü İtalya’da yeniden keşfetti.

İtalya'da, Antik Yunanların Deniz Savaşlarında Kullandığı Yılan Türü Yeniden Keşfedildi

Görsel: ANSA

“Javelin kum boası” ismi verilen yılan türü İtalya’da 80 yıldır görülmüyordu, fakat yerel halkın söylediklerine göre Sicilya’nın bir bölgesinde yaşıyor olması olasıydı. Yılan uzmanları bu konuyu araştırmaya karar verdi ve Latince ismiyle Eryx jaculus olarak bilinen türü yeniden keşfetti. Yılan Sicilya adasının güney kıyısında, Licata isimli tatil şehrindeki kum tepeleri ile ormanlık olan bir bölgede bulundu.

Bilim insanları yılanın Sicilya’ya, adanın antik Yunanlar tarafından kolonileştirildiği antik dönemlerde getirilmiş olabileceğine inanıyor. Yılanın bulunduğu yer, biri MÖ 5. yüzyıl, diğeri MS 4. yüzyılda gerçekleşmiş iki antik savaşın gerçekleştiği bölgelere yakın.

Araştırmacılar, antik Yunanların fethettikleri ya da yerleştikleri yerlere “dini kültler ya da savaş ritüelleri”nde kullanmak amacıyla yılanları getirdiğini söylüyor.

Araştırmacılardan Gianni Insacco ANSA’ya yaptığı açıklamada “Yunanlar, kendileri saldırmadan önce düşman gemilerinde karışıklık ve korku yaratmak için yılanları düşman gemilerine atıyorlardı.”

“Antik Yunanlar genelde zehiri alınmış engerek yılanı kullanıyorlardı. Onun yerine kum boası gibi benzer türler de kullanabiliyorlardı” dedi.

Uzmanlar araştırmada üçü canlı, diğer üçü de trafik kazaları nedeniyle ölmüş toplam altı yılan buldu. Yılanın yüzyıllardır Sicilya’da yaşadığı fakat gececil (noktürnal) bir canlı olması, yeraltında yaşaması ve “kolayca kaçan bir doğaya sahip olması” nedeniyle fark edilmediği düşünülüyor.

Yılan ayrıca Tunanistan, Güney Balkanlar, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da yaşıyor. Boyu en fazla 50 cm’ye kadar uzayan yılan fare, kertenkele ve salyangozlarla besleniyor.


“Scientists in Italy rediscover snake that was used by ancient Greeks as a weapon of war”, Nick Squires, The Telegraph, 31 Aralık 2015

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login