Sanatçı Edoardo Tresoldi, İtalya’daki Siponto Arkeoloji Parkı’nda, 900 yıllık kiliseyi tel örgülerle birebir ölçülerde yeniden hayata döndürdü.
İtalya’nın Puglia bölgesindeki Siponto bazilikası ülkedeki binlercesinin yanında öne çıkan bir özelliğe sahip değildi. Fakat bugünlerde bu 12. yüzyıl yapısı birçok insanı çekiyor, hatta bazen önünde kuyruklar oluşuyor.
Bu kalabalığın nedeni kilisenin kendisiyle ilgili olmasa da, aslında kilisenin kendisi de oldukça ilginç. Siponto bazilikası, erken 13. yüzyılda depremler ve büyük ihtimalle tsunamiler tarafından yok edilen bir Antik Yunan kolonisinden geriye kalan halen ayakta duran tek bina.
Yeni restore edilen bazilikanın yanında, kalıntıların üstünde demir tel örgülerden yapılmış bir katedral bulunuyor. Yapı, sütunları, kemerleri ve mimari özellikleriyle gerçek bir katedralin özelliklerini taşıyor. Tel örgüler ise bir hologram, ya da 3 boyutlu bir karakalem çizim görüntüsü veriyor.
Yapı, 28 yaşında bir heykeltraş ve skenografçı olan Edoardo Tresoldi tarafında yapıldı. Tresoldi’nin tel örgülerle yaptığı eserler kendisine ulusal ve uluslararası ün kazandırdı.
Tresoldi’nin stüdyosuna göre 4,500 metre tel örgüyle inşa edilen yapı, 14 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 7 ton ağırlığında. Yapı yaklaşık olarak, orijinal kilise ile aynı büyüklükte bir alanı kağlıyor. Tarihi yapının kalıcı bir refakatçisi olması planlanan proje, İtalyan Kültürel Miras ve Aktiviteler Bakanlığı tarafından ısmarlandı, ve 5 ay ile 900,000 euro’ya mal oldu.
11 Mart’ta açılan enstalasyon, bir aydan kısa bir süre içinde binlerce ziyaretçinin ilgisini çekti.
Geceleri aydınlatılan dev tel örgü yapı ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor ve oldukça farklı bir deneyim yaşatıyor.
qz.com
You must be logged in to post a comment Login