Arkeologların yüz yıldan uzun bir süredir aradığı ancak yerini tespit edemediği efsanevi tiyatro büyük bir ihtimalle bulundu.
Sicilya’nın güney kıyılarında MÖ. 6. yüzyılda Yunan kolonistler tarafından kurulan Akragas Antik Kenti kalıntılarının altında olduğuna inanılan efsanevi tiyatro sonunda bulundu.
Dünya Mirası Listesi’ndeki alan, daha çok Tapınaklar Vadisi olarak biliniyor ve kümelenmiş beş Dor düzeninde tapınaktan oluşuyor. Her yıl binlerce turist burayı görmeye geliyor.
Antik Yunan şairi Pindar, Akragas’ı “Ölümlülerin yaşadığı, dünyanın en güzel şehri” olarak tanımlıyor. Bilim insanları burada etkileyici bir tiyatro olması gerektiğini düşünüyor fakat 1970’lerde ve 1980’lerde yapılan kazılarda arkeologlar hiçbir tiyatro izine rastlayamadı.
Şimdi ise Bari Üniversitesi’nden bir arkeolog ekibi, efsanevi tiyatronun yerini, daha önce hiçkimsenin bakmadığı bir yerde, St. Nicholas Kilisesi’nin dibinde en sonunda saptayabildiklerine inanıyor.
Yapılan manyetik taramalar, yarım daire şeklinde bir yapının varlığına işaret ediyor. Bir kısmı badem ağaçlarının kökleri arasına sıkışmış olan çok sayıda taş blok kalıntıları bölgede etrafa dağılmış bir şekilde duruyor.
10 Ekim’de başlaması beklenen arkeolojik kazılar, Avrupa Birliği’nden alınan 2.800.000 € hibe ile finanse edilecek.
Arkeologlar ayrıca kentin hipodromunu bulabilmeyi de ümit ediyor.
ANSA
You must be logged in to post a comment Login