İstanbul’daki Bathonea’da Kurşundan Yapılmış Hitit Figürini Bulundu

İstanbul’da Küçükçekmece Göl Havzasındaki Bathonea Antik Kenti’nde yürütülen 2015 yılı kazılarında Erken Hitit Dönemi’ne ait olduğu düşünülen yaklaşık 4000 yıllık kurşun figürin bulundu.

İstanbul’daki Bathonea'da Kurşundan Yapılmış Hitit Figürini Bulundu

Ön ayaklarını geriye bükmüş, boynuzlu bir hayvanın üzerinde ayakta duran figürinin başındaki polosu nedeniyle bir tanrıça betimlemesi olduğu düşünülüyor. Karakteristik özelliklerine göre “Hititli” üslubunu yansıtan kurşun figürin, İstanbul’daki Erken Hitit Dönemi izlerini kuvvetlendiren önemli bir kanıt olarak değerlendiriliyor.

Yaklaşık 4 bin yıllık olan ve 3,5 santimetre boyundaki figürinin Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Uzmanları tarafından yapılan analiz sonucuna göre, kurşundan üretildiği tespit edildi. Figürinin temizliği ve konservasyonu, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü tarafından mikroskop altında özenle gerçekleştirildi.

Aynı kazı alanında 2013 yılında bulunan, MÖ. 1800’lü yıllara tarihlenen, Erken Hitit veya Huri dönemine ait tanrı ve tanrıça heykelciği ile seramik parçaların bulunması arkeologlar arasında geniş yankı bulmuştu. Bu buluntularla beraber Avrupa kıtasında ilk defa Hitit izleri keşfedilmişti. Hurri tipi tanrıça heykelciği, 5.4 cm boyunda ve 14 gram. Demirden ve özel kalıpla üretildiği sanılan heykelcik yüzyıllar içinde korozyona uğramış. İkinci heykelcik ise 6.1 cm boyunda, 11 gram. Erkek tanrı heykeli de döküm tekniğiyle üretilmiş.

2015 yılında bulunan Hitit dönemi kurşun heykelciği ile beraber artık İstanbul’un tarihi Erken Hitit Dönemi’ne kadar geriye götürülebilir.

iha

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login