İstanbul’daki Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Merkezi’nde 50’yi aşkın kokunun sergilendiği “Koku ve Şehir” sergisi 14 Nisan 2016 günü açıldı.
Sergi kokuların tarihsel hikayelerini anlatmayı amaçlıyor, ve antik dönemden başlayarak Anadolu uygarlıkları ve kültürlerinin kokularını sunuyor. Hem modern hayatta halen karşılaştığımız, hem de uzun bir geçmişi olan bu kokular arasında kahve, nane, kolonya, safran, buhur ve amber de yer alıyor.
Tarih boyunca kullanılan hem güzel hem de kötü kokular, proje için özel olarak geliştirilen bir mekanizmayla sergide deneyimlenebilecek. Ayrıca videolarda nasıl koku aldığımız, koku ve beyin arasındaki ilişki, koku ve duygu arasındaki bağlantı, iyi ve kötü kokular arasındaki farkın doğumdan sonra mı öğrenildiği üzerine bilgiler verilecek.
Ziyaretçilerin Hitit, Antik Yunan, Roma Uygarlığı’nın geleneklerine ait kokularla tanışacağı sergide, Osmanlı da dahil olmak üzere Bizans döneminden itibaren günümüze kadar İstanbul’un kokuları da ele alınıyor.
Sergide ayrıca Kurukahveci Mehmet Efendi, Atelier Rebul ve Gülsha’nın katkılarıyla Osmanlı’dan günümüze geleneksel kokuların nasıl üretildiği ve saklandığı anlatılırken, özel koleksiyonlardan seçilen objeler, parfüm ve kolonya şişeleri de görülebilecek.
Serginin küratörlüğünü Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Araştırma Görevlisi Lauren Nicole Davis yapıyor. Sergideki kokuları ise MG Gülçiçek International Fragrance Company hazırladı.
Sergi 8 Haziran’a kadar ziyaret edilebilir.
You must be logged in to post a comment Login