İsrail’de Osmanlı Dönemine Ait Balıkçı Evi ve Fener Bulundu

İsrail’in kıyı kenti Aşkelon’da kazı çalışmaları yapan bir ekip, Osmanlı dönemine ait bir balıkçı evi ve gözetleme kalesini ortaya çıkardı.

Evin içerisinde bulunan metal balık iğneleri, kurşun ağırlıklar, bir adet bronz çan ve taş çapa. F: Clara Amit - IAA

Evin içerisinde bulunan metal balık iğneleri, kurşun ağırlıklar, bir adet bronz çan ve taş çapa. F: Clara Amit – IAA

Aşkelon’un genç sakinleri ve İsrail Eski Eserler İdaresi tarafından istihdam edilen çevre ahalisi, şehirde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, bir zamanlar Akdeniz kıyısında balıkçılıkla iştigal etmiş olan yerel halk tarafından kullanılmış yapılar ortaya çıkardı. Kazılar, yeni bir mahalli yerleşim kurulması planlanmış olan bölgede gerçekleştiriliyor.

Kazı yöneticileri Federico Kobrin ve Haim Mamliya, ortaya çıkardıkları yapıların ikisinin de oldukça nadir olduğunu ve bunların Osmanlı döneminden kalma bir balıkçı evi ile gözetleme kulesi olduğunu açıkladı. Akdeniz’e ve Aşkelon sahiline bakan fenerin yüksek bir tepe üzerine konuşlandırılmış olduğunu belirten araştırmacılar, bu deniz feneri ile Aşkelon ve Aşdod antik limanları arasında seyir eden gemilerin kolaylıkla uyarılıp, yönlendirildiğini bildirdi.

3 odaya bölünmüş balıkçı evinin içinde bulunan eser topluluğu, metal iğneleri, onlarca kurşun ağırlığı, bir adet bronz zili, bir adet taş çapayı ve bunlara benzer nice eserleri kapsıyor. Binanın girişi, kuvvetli rüzgarlardan ve fırtınalardan korunmak amacıyla yapının kuzey bölümünde yer alacak şekilde tasarlanmış. Arkeologlara göre bu yapı, Aşkelon’da ortaya çıkarılıp kesin bir şekilde balıkçılık ile ilişkilendirilen tek bina olma özelliğini taşıyor.

Balıkçı evi, mahallenin ve sahil şeridinin gelişimi adına korunacak. Bu sayede bölgenin günümüz sakinleri ile geçmişte burada balıkçılık yapmış kişiler arasında bir bağ kurulacağı düşünülüyor.


Israel Antiquities Authority

Yeditepe Üniversitesi'nde Tarih ve Felsefe bölümlerinde anadal öğrencisi olarak eğitimini sürdürürken bir yandan da yine Yeditepe Üniversitesi Antropoloji bölümünde yandal ögrencisi olarak ögrenim görüyor.

You must be logged in to post a comment Login