İsrail’de Mısırlıların 5000 Yıl Önce Bira Yaptığı Kaplar Bulundu

Tel Aviv’de ortaya çıkarılan seramik bira yapımı leğenleri, 5000 yıl önceki Mısırlıların sanılandan daha Kuzey’e yerleştiğini ve burada bira üretimi yaptıklarını ortaya koydu.

İsrail Eski Eserler Kurumu bulunan seramik kapların eski Mısır metoduyla yapıldığını ve o zamanın yerel seramik geleneğinden farklı olduğunu açıkladı. Bu seramik kaplarda, güneş altında mayalanmak üzere bırakılmış, koyu kıvamlı bir yarı-pişmiş arpa ve su karışımı saklanmıştı. Biraya tat vermek için farklı meyve konsantreleri de karışıma eklenmişti.

Seramik bira leğeni/havuzu parçaları Tel Aviv şehir merkezinde bir inşaat sahasının altında bulundu. İsrail Eski Eserler Kurumu, bu alanda MÖ 3500-3000 yılları arasında Erken Bakır Çağı’nda tarım mahsüllerinin depolandığı 17 çukur olduğunu açıkladı.

Yapılan keşif antik Mısırlıların bu zaman dilimi içinde sanılandan daha kuzeye geldiğini ve yerleştiğini de gösterdi. İsrailli arkeologlar daha önce güneydeki Negev ve Akdeniz kıyısında Mısır yerleşimlerinin izlerini bulmuştu. Mısır’da Nil Deltası’nda yapılan kazılar MÖ 4. milenyumun ortasında bira üretildiğini kanıtlayan birahaneler ortaya çıkarmıştı.

Kazı başkanı Diego Barkan yaptığı açıklamada “Yerel kültüre ait yüzlerce seramik parçası arasında, Mısır geleneğiyle yapılmış ve bira hazırlamak için kullanılan birkaç büyük seramik kabı parçası bulduk. Bira, Mısırlıların milli içkisiydi ve ekmekle birlikte temel gıdalardan biriydi” diyor. Yaş, cinsiyet, ya da statüye bakmaksızın biranın bütün Mısır nüfusu tarafından tüketildiği iddia edilir.

 

 

Reuters, rt.com

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login