İsrail’de Kudüs’ün güneyinde bulunan Beitar İllit şehrindeki inşaat çalışmaları sırasında 18. yüzyıla tarihlenen bir Osmanlı köyü bulundu.
Keşif arkeolojik açıdan oldukça önemli sayılıyor, çünkü normalde eski köylerin kalıntılarının üstüne yeni köyler yapıldığı ve insanlar aynı yerde yaşamaya devam ettiği için, bu döneme ait el değmemiş bir yerleşim bulmak çok nadir gerçekleşen bir olay.
Kazılar sırasında, yerleşimin aniden terk edildiğine işaret eden aletler keşfedildi. Şu andaki teori, bir yangın ya da depremin, köy sakinlerinin yerleşimi terk etmesine neden olduğu yönünde.
Bunun yanında alanda keşfedilen kase, sürahi, kahve fincanı, ve diğer yemek yapma aletleri, köy sakinlerinin basit bir hayatı olduğunu gösteriyor. Arkeologlar bu köyün kutsal bir önemi olmadığını düşünüyor.
Kazılarda evler de keşfedildi. Bu evler tek bir küme oluşturacak şekilde birbirine ilişik şekildeydi. Bu da köyde büyük ihtimalle geniş bir ailenin yaşadığını gösteriyor.
Arkeologlar, bu ailenin kim olduğuna ve mesleklerine dair soruları, kazı ilerledikçe cevaplayabilmeyi umuyor.
Arkeologlar, kendi dönemi için emsalsiz bir yerleşim olduğu için kazı ve koruma çalışmalarına büyük önem veriyor. Kazılar bu dönem ve bölgede köy hayatının nasıl olduğuna dair bir fikir veriyor; köy hayatı işbirliği ve topluluk ekseninde dönüyor gibi gözüküyor.
Arkeoloji Departmanı’ndan Hananya Hizmi, kazılardaki en ilginç şeyin, yerleşimin ve eşyaların çok iyi korunması ve köyün aniden terk edildiğinin anlaşılması olduğunu söyledi.
Hizmi “Köyün nasıl terk edildiğinin koşullarını tam olarak bilemiyoruz, çünkü alanda yangın izleri de bulduk. Burada kazmaya devam edeceğiz. Bunun da, bu bölgedeki ve dönemdeki köy sakinleri hakkında daha fazla bilgi vereceğine inanıyorum” diye ekliyor.
Israel National News, 15 Ağustos 2016.
F: İsrail Sivil Yönetimi Arkeoloji yetkilisi
You must be logged in to post a comment Login