İsrail’de II. Ramses Dönemi Nadir Bir Mezar Bulundu

Arkeologlar, onlarca çömlek parçası ve bronz eserlerle dolu, eski Mısır Firavunu II. Ramses zamanından kalma bir mezar mağarası keşfetti.

Arkeologlar geniş, insan yapımı kare mağaraya inmek için bir merdiven kullandı.

Mağara, bir plajda, Palmahim milli parkında çalışan bir mekanik kazıcının, mezar mağarasının çatısına çarpmasıyla ortaya çıkarıldı. Arkeologlar geniş, insan yapımı kare mağaraya inmek için bir merdiven kullandı.

İsrail Eski Eserler Kurumu tarafından yayınlanan bir videoda arkeologlar, MÖ 1213’te ölen eski Mısır kralının saltanat dönemine ait çeşitli biçim ve boyutlarda düzinelerce çömlek üzerine el fenerleri tutuyorlar.

(İlgili: Firavun II. Ramses’in Hazinedarının Mezarı Keşfedildi)

Mağarada, bazıları kırmızı boyalı, bazıları kemik içeren kaseler, kadehler, pişirme kapları, saklama kapları, kandiller ve bronz ok uçları veya mızrak uçları görülebiliyor.

Yaklaşık 3.300 yıl önce oraya yerleştirildiğinden beri dokunulmamış olarak bulunan nesneler, ölen kişinin öbür dünyaya yaptıkları son yolculukta eşlik edecek olan mezar adaklarıydı.

Mağaranın köşesindeki iki dikdörtgen sedirde nispeten sağlam en az bir iskelet bulundu.

Mağaranın köşesindeki iki dikdörtgen sekide ise, nispeten sağlam en az bir iskelet bulundu.

İsrail Eski Eserler Kurumu’ndan Tunç Çağı uzmanı Eli Yannai, “Bu mağara, Geç Tunç Çağı cenaze geleneklerinin tam bir resmini sunuyor.” diyor.

Mağaranın keşfedilene kadar hiç dokunulmamış olduğunu belirten Yannai, “Bu son derece ender… hayatta bir kez görülebilecek bir keşif.” diyor.

‘Indiana Jones filmi gibi’

Bulgular, günümüz İsrail’ini ve Filistin topraklarını kabaca kapsayan bir bölge olan Kenan’ı kontrol eden II. Ramses’in saltanatına tarihleniyor.

Yannai, çömlek kapların, Kıbrıs, Lübnan, kuzey Suriye, Gazze ve Yafa menşeinin kıyı boyunca gerçekleşen canlı ticaret faaliyetlerinin kanıtı olduğunu söylüyor.

Başka bir arkeolog olan David Gelman, bugün İsrail’in merkezinde popüler bir plajda bulunan mağaradaki iskeletlerin kimliğine dair teori geliştirdi.

Mağara yeniden kapatıldı ve kazı planı hazırlanırken koruma altında.

“Bu insanların tüm oklar da dahil olmak üzere silahlarla birlikte gömülmeleri, bu insanların savaşçı olabileceklerini, belki de gemilerde gardiyan olduklarını gösteriyor – belki de bölgenin dört bir yanından çömlek elde edebilmelerinin nedeni buydu.”

Gelman, mağara sakinlerinin kim olduğuna bakılmaksızın, bulgunun “inanılmaz” olduğunu söylüyor.

Mezar mağaraları oldukça nadir bulunuyor ve 3.300 yıl önce ilk kullanıldığından beri dokunulmamış olanı bulmak, her zaman olabilecek bir şey değil.

“Indiana Jones filminden fırlamış gibi bir his var: Yere iniyorsunuz ve her şey ilk başta olduğu gibi duruyor – bozulmamış çömlek kaplar, silahlar, bronzdan yapılmış kaplar, gömüler olduğu gibi.”

Yetkililer, mağaranın yeniden kapatıldığını ve kazı planı hazırlanırken koruma altında bırakılacağını söylüyor.


AFP. 19 Eylül 2022.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login