İsrail kıyılarında bir dalgıç, 1.800 yıl önce Türkiye veya Yunanistan’dan çıkmış olan ve 40 ton mermer eser taşıyan bir Roma batığı keşfetti.
İsrail Eski Eserler Dairesi’nin (IAA) sualtı arkeolojisi birimi yöneticisi Koby Sharvit yaptığı açıklamada, arkeologların batığı bilmelerine rağmen “kumla kaplı olduğu için tam olarak nerede olduğunu” bilmediklerini söylüyor. Muhtemelen gerçekleşen son fırtınalar kargonun ortaya çıkmasına yardımcı oldu.
(İlgili: Elgin Mermerlerini Taşıyan Batıkta Osmanlı Sikkeleri Bulundu)
Antik Roma dönemine ait gemi, süslü bitkisel desenlerle süslenmiş Korint sütunları, sütun başlıkları (sütunların en üst kısmı) ve yaklaşık 6 metre uzunluğundaki mermer sütunlar dahil olmak üzere 40 ton mermer taşıyordu. Bu gemi, Doğu Akdeniz’deki bilinen en eski deniz kargo batığı olma özelliği taşıyor.
Dalgıç Gideon Harris, birkaç hafta önce batığı keşfettikten sonra bunu yetkililere bildirdi.
Arkeologlar, mimari unsurların boyutlarına dayanarak ticaret gemisinin boyutunu hesapladı ve en az 181 tonluk bir yük taşıyabileceğini belirlediler. Sharvit’e göre bu yaklaşık 30 yetişkin erkek Afrika filine eşdeğer.
Arkeologlar, gemi kalıntılarının konumunu ve açısını inceleyerek, geminin sığ sularda bir fırtınayla karşılaştığını ve geminin karaya oturmasını önlemek için umutsuz bir çabayla demir attığını düşünüyorlar.
Sharvit, “Bu tür fırtınalar genellikle ülke kıyılarında aniden ortaya çıkar ve gemilerin sınırlı manevra kabiliyeti nedeniyle genellikle onları sığ sulara sürükler ve kazalar yaşatır.” diyor.
Sharvit, mermer eserlerin Türkiye veya Yunanistan’dan gelmiş olabileceğini ve güneye “muhtemelen Mısır’daki İskenderiye’ye” gittiğini de sözlerine ekliyor.
Arkeologlar, antik Romalıların tamamen işlenmiş mimari unsurları ithal edip etmediklerini veya sadece kısmen bitmiş parçaları gönderip göndermediklerini yıllarca tartıştılar.
Bu bulgu, parçaların taş ocağı alanından temel hammadde veya kısmen işlenmiş eserler olarak ayrıldığını ve yerel sanatçılar ve zanaatkarlar veya diğer ülkelerden bölgeye getirilen sanatçılar tarafından inşaat sahasında şekillendirilip bitirildiğini göstererek tartışmayı sonlandırıyor.
Açıklamaya göre mermer sütunların nereye yerleştirilmesinin amaçlandığı belli değil, ancak tapınak veya tiyatro gibi “görkemli bir kamu binasını” dekore etmek üzere yola çıkmış olmaları muhtemel.
Haaretz. 15 Mayıs 2023.
Live Science. 15 Mayıs 2023.
You must be logged in to post a comment Login