İspanya’da Sular Altındaki Megalitik Anıt Ortaya Çıktı

İspanya’da yapay bir gölün sularının altında kalan ve Guadalperal Dolmeni olarak bilinen 7.000 yıllık megalitik anıt gün yüzüne çıktı.

Guadalperal Dolmeni, yarım yüzyılır ilk kez suyun üstünde. C: Pleonr

NASA’nın Landsat 8 uydusundan alınan yeni görüntülere göre, antik anıtın yeniden ortaya çıkması, Avrupa’da (ve dünyanın geri kalanının çoğunda) rekor bir sıcaklık ve kuraklık döneminin ardından İspanya’daki Valdecañas Rezervuarında su seviyelerinin çok düşmesi sayesinde oldu.

Bazen ‘İspanyol Stonehenge’i’ olarak adlandırılan Guadalperal Dolmenleri; bazıları yaklaşık 1.8 metreden daha uzun, merkezi, açık bir ovalin etrafına yerleştirilmiş yaklaşık 150 adet dikili taştan oluşan geniş bir daire.

Arkeologlar yapının MÖ 4. veya 5. binyılda inşa edildiğini iddia ediyorlar. Bu tarih muhtemelen yapıyı İngiltere’deki Stonehenge’den binlerce yıl daha eski yapıyor. Gizemli megalitin üzeri, ritüel kullanım için bir zamanlar devasa bir taş ile kapatılmış olabilir.

(Musul Barajı’ndaki Mitanni Sarayı İnceleniyor)

Anıtsal yapıdaki özellikle büyük bir taş, anıtın girişini gösteriyor gibi görünüyor. Bu kayalık eşiğin bir tarafında bir insan figürü ve diğer tarafında bir yılanı veya yakındaki Tagus Nehri’ni temsil ediyor olabilecek kıvrımlı bir sembolle oyulmuş.

Eğer bu oyma gerçekten bir su yolunu tasvir ediyorsa, bu taş, Avrupa’daki en eski haritalardan biri olabilir.

Dolmen, ilk olarak 1920’lerde, İspanya-Portekiz sınırının doğusundaki İspanya’nın Extremadura bölgesinde kazıldı, ancak sitede 1960’lara kadar herhangi bir araştırma yayınlanmadı.

1963 yılında ise İspanyol diktatör Francisco Franco, dolmenlerin bulunduğu vadinin sular altında kalmasına neden olan kapsamlı bir inşaat programı yürüttü. Daha sonra dolmen, bugün enerji üretmeye devam eden hidroelektrik barajına dayanan yapay bir göl olan Valdecañas Rezervuarının altında kaldı.

Rezervuarın oluşturulmasından bu yana, bazı megalitik kayaların uçları zaman zaman suyun yüzeyinden gözüktü, ancak tüm alanın yüzeye çıkması ilk defa oluyor. Alanın çok geçmeden, sonbahar ve kış yağmurlarıyla tekrar su altında kalması muhtemel.

Yerel gruplar, tüm anıtı daha yüksek bir alana taşımak için dilekçe verdi, böylece taşlar açık havada halk tarafından ziyaret edilebilir. Bununla birlikte, bazı arkeologlar, anıtın hareket ettirilmesinin, özellikle iş aceleyle yapılırsa taşların tahrip olmasını hızlandıracağından endişe duyuyor.


Live Science. 20 Eylül 2019.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login