Arkeologlar, İspanya’nın doğusundaki Cova de les Dones adlı mağarada antik Roma yazıtları ve 1.900 yıllık bir sikke keşfettiler.
İspanya’da kısmen sular altında kalmış bir mağarada Roma iskanı ve ritüel faaliyetlerine dair kanıtlar bulundu. Araştırmacılar, bu kalıntıların yaklaşık 1.900 yıl öncesine ait olduğunu söylüyor.
Mağaranın derinliklerini el fenerleriyle araştıran bilim insanları, tavan ile bir sarkıt arasına sıkışmış paslı bir sikke fark etti. Yapılan analizler, bu sikkenin MS 41 ila 54 yılları arasında Roma İmparatoru Claudius dönemine ait olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, bu sikkenin adak olarak bırakıldığını düşünüyor.
Ekip ayrıca, Roma iskanı sırasında İber Yarımadası’nda yaşayan insanlar tarafından kayalara kazınmış 15 yazıt keşfetti. Ancak bu yazıtların anlamı henüz net değil. Yazıtlar ve sikke birlikte ele alındığında, bu mağaranın o dönemde kutsal bir alan olarak görüldüğünü düşündürüyor.
(İlgili: Resim Stüdyosundaki Sızıntı Onarılırken Antik Yazıt Ortaya Çıktı)
1960’lı yıllardan bu yana yapılan keşifler, Cova de les Dones adlı mağaranın binlerce yıldır insanlar tarafından kullanıldığını gösteriyor. Katalanca “Kadınlar Mağarası” anlamına gelen bu yer, Demir Çağı seramikleri ve tarihöncesi kaya sanatlarıyla biliniyor.
Zaragoza Üniversitesi’nden Tarihöncesi Profesörü ve mağara araştırmalarının eş liderlerinden Aitor Ruiz-Redondo, “Yazıtlar ve sikke, bu tapınağın Roma döneminde de kullanıldığını veya yeniden işlevlendirildiğini kanıtlayan kesin bulgular” diyor.
Mağara, yaban öküzü (auroch) ve bir geyik başı tasvirleri içeren tarihöncesi kaya resimlerine ev sahipliği yapıyor. 2023 yılında Antiquity dergisinde yayımlanan bir çalışmada, mağaranın derinliklerinde 110’dan fazla resim kataloglandı. Mağara ayılarının (Ursus spelaeus) çizimleri kaplayan pençe izleri, bu sanat eserlerinin en az 24.000 yıl öncesine ait olabileceğini gösteriyor. Zira mağara ayıları Avrupa’da bu dönemde nesli tükenmiş türler arasında yer alıyordu.
Yeni bulgular, Roma döneminde mağarada ritüeller yapıldığına işaret ediyor. Ruiz-Redondo, keşfin “farklı tarihi dönemler boyunca kutsal alanın ritüel amaçlı kullanımının sürdüğünü doğruladığını” söylüyor.
Roma yazıtları, mağaranın girişinden yaklaşık 200 metre içeride yer alıyor. Cova de les Dones, 500 metre derinliğinde tek bir odadan oluşuyor ve dik bir kanyona açılıyor.
Mağaranın büyük bölümleri hala keşfedilmediğinden, önümüzdeki yıllarda eski insan faaliyetlerine dair daha fazla kanıt bulunabileceği düşünülüyor. Araştırmacılar, mağaradaki tarihöncesi sanat eserlerinin yalnızca beşte birini detaylı olarak incelediklerini, dolayısıyla bilinen alanlarda bile yeni sürprizlerle karşılaşabileceklerini belirtiyorlar.
Live Science. 6 Şubat 2025.
You must be logged in to post a comment Login