İspanya’da Keşişlerin Yanına Gömülen Bu Kadın Bir Savaşçıydı

İspanya’daki bir Orta Çağ kalesinde 23 savaşçı keşişin yanına gömülen bir kadın da muhtemelen bir savaşçıydı.

Zorita de los Canes’te bulunan kafatasında delici bir aletle oluşmuş yaralanma izi mevcut. C: Dra. Carme Rissech, Professora Lectora d’Anatomia Humana i Embriologia. Departament Ciències Mèdiques Bàsiques, Universitat Rovira i Virgili

İspanya’daki bir Orta Çağ kalesini kazan arkeologlar bir sürprizle karşılaştılar: 20’den fazla Orta Çağ keşişinin yanında gömülü bir kadın. Yeni bir çalışmanın önerdiğine göre, bu kadın da muhtemelen savaşta ölen bir savaşçıydı.

Çalışmanın ortak yazarı Carme Rissech, “Onu kırk yaşlarında, boyu 1,5 metrenin biraz altında, ne tıknaz ne de ince, kılıç kullanmada usta bir savaşçı olarak hayal etmeliyiz.” diyor.

Araştırmacılar, Guadalajara’daki Zorita de los Canes kalesinde bir mezarlığı kazarken insan kalıntıları buldular. İskeletler, İber Yarımadası’ndaki Hıristiyan ve İslami gruplar arasında karmaşık dini ve siyasi çatışmaların yaşandığı 12. ve 15. yüzyıllar arasına tarihleniyor.

(İlgili: Saraydaki İspanyol Keşiş İskeletinin Aztek Kadını Olduğu Anlaşıldı)

Araştırmaya göre, iskeletlerin çoğunda, kafataslarında ve pelvik bölgelerde, muhtemelen savaşta alınmış önemli sayıda delici bıçak yarası ve künt kuvvet yaralanmaları da dahil olmak üzere şiddetli, hatta ölümcül yaralar görülüyor.

Kadının kalıntıları üzerinde yapılan bir analize göre, onun da keşişler gibi savaşta öldüğü anlaşılıyor, çünkü kemiklerinde yaraların çevresinde yeniden iyileşme belirtisi görünmüyor.

Kalıntıların bulunduğu Zorita de los Canes’in bir kısmı. C: Dra. Carme Rissech, Professora Lectora d’Anatomia Humana i Embriologia. Departament Ciències Mèdiques Bàsiques, Universitat Rovira i Virgili

Bu savaşçı keşişler, 1158’de İspanya’da kurulan Calatrava Tarikatı’na aitti. Tapınak Şövalyeleri’ne benzeyen bu tarikat, Hıristiyan ve Müslüman toprakları arasındaki tartışmalı sınırda yer alan Calatrava la Vieja şehrini korumakla görevliydi.

13. yüzyılda yerel soylular tarikata para ve adam sağlamaya başladı. Örneğin, tarikatın acemilerinin çoğu, özellikle de yüksek rütbeli şövalyeler ve çavuşlar, alt soylulardan ve şehir liderlerinden seçilmişti.

Çalışma, Calatrava Tarikatı şövalyelerinin yoksulluk yemini etmelerine rağmen soylular gibi ziyafet çekmeye devam ettiklerini doğruladı.

Araştırmacılar, biyolojik cinsiyeti belirlemek için vücudun en yaygın ve güvenilir iki kısmı olan pelvis ve kafatasını inceleyerek savaşçı kadının cinsiyetini belirledi.

Zorita de los Canes’den alınan kemiklerdeki farklı izotopları, yani azotun farklı versiyonlarını analiz eden bilim insanları, keşişlerin diyetlerinin kümes hayvanları ve deniz balıkları bakımından zengin olduğunu da belirlediler. Bu gıdalar, İber sosyal elitleri tarafından tercih edilen ve karşılanabilir olan besinlerdi.

Çalışma yazarları, yoğun balık tüketiminin, keşişlerin etle ilgili dini kısıtlamalara uyduklarını düşündürdüğünü yazdılar.

Erkeklerle karşılaştırıldığında, izotop analizi kadının çok daha az protein tükettiğini gösterdi. Bu durum, muhtemelen keşişlerden daha düşük bir sosyal sınıfa ait olduğunu düşündürüyor.

Bir hipotez, kadının kalede bir hizmetçi olduğu ve savaş sırasında kaleyi korumak için silaha sarıldığı, bu durumun da nihayetinde ölümüne yol açtığı yönünde. Ancak kemikleri, hizmetçilik işine özgü aşınma ve yıpranma izleri göstermiyor. Rissech, “Bu kalıntıların bir kadın savaşçıya ait olduğuna inanıyorum, fakat bu kadının diğer şövalyelerle ne ölçüde çağdaş olduğunu belirlemek için daha fazla analize ihtiyaç var.” diyor.


Live Science. 24 Haziran 2024.

Makale: Pérez-Ramallo, P., Rissech, C., Lloveras, L. et al. (2024). Unravelling social status in the first medieval military order of the Iberian Peninsula using isotope analysis. Sci Rep 14, 11074.

Ankara Üniversitesi, Tarih Öncesi Arkeolojisi bölümünden mezun.

You must be logged in to post a comment Login