İskoçya’da Bulunan Bronz Takılar İplerle Birbirine Bağlanmış

Yaklaşık 3.000 yıl önce İskoçya’da gömülmüş dokuz bronz bilezik ve kolye, lifli iplerle birbirine bağlanmış ve bitki kalıntıları hâlâ duruyor.

Laboratuvarda Rosemarkie koleksiyonu. C: GUARD Archaeology

İskoçya’nın Highlands bölgesinde ortaya çıkarılan Tunç Çağı takılarında nadir bitki kalıntıları bulundu.

Arkeologlar, bilezikleri bağlamak için kullanılan lifli iplerin yaklaşık 3.000 yıl boyunca hayatta kaldığını söylüyor.

Bir zamanlar Tunç Çağı köyünün bulunduğu Black Isle’deki bir inşaat sahasında özenle gömülmüş gibi görünen eski bir koleksiyon bulundu. Bu koleksiyon, MÖ 1.000 civarında gömülmüş dokuz bronz bilezik ve kolyeden oluşuyordu.

(İlgili: Çekya’daki Bir Tarlada 3.600 yıllık Takılar ve Silahlar Bulundu)

Koleksiyonu özellikle önemli kılan şey, onu açıklayacak çok az bağlamı olan izole bir buluntu olmaması, bunun yerine en az altı yuvarlak evden ve ayrıca bir Tunç Çağı sanduka mezarından oluşan bir Tunç Çağı köyünde, tarihöncesi bir yerleşimin ortasında keşfedilmiş olması.

Guard Archaeology, Scottish Conservation Studio ile birlikte eserlerin laboratuvar incelemelerini gerçekleştirdi.

Çalışmayı yöneten Rachel Buckley, “Bunlar gibi bazı koleksiyon örneklerinde eşyaların konumlandırılmasına dayanarak birbirine bağlandığı ileri sürülmüş olsa da, Rosemarkie koleksiyonundaki bitki kalıntıları yaklaşık 3.000 yıl boyunca hayatta kalmış. Bu da bu eserlerin birbirine bağlı olduğunu kanıtlıyor” diyor.

Organik bitkisel ipin eserlerle iç içe geçtiğini gösteren detaylı fotoğraf. C: GUARD Archaeology

Arkeologlar, bu buluntuların Highlands bölgesindeki Tunç Çağı insanlarının yaşamları, inançları ve ölümleri hakkında bilgi edinmeye yardımcı olacağını söylüyor. Ayrıca ekibin Carnoustie’de kazdığı başka bir Tunç Çağı koleksiyonundan elde ettikleri bilgilere katkıda bulunacağını da belirtiyorlar.

Analiz çalışmalarını yöneten Iraia Arabaolaza, eserlerin nasıl gömüldüğüne dair bir ilgi olduğunu söylüyor. Arabaolaza, “Görünüşe göre sığ çukur, eşyaları barındıracak uzunluk ve derinlikte kazılmış, ardından hızla tekrar doldurulmuş” diyor.

“Belki de bu çukur, eserlerin bir noktada geri alınması amacıyla geçici bir depolama olarak tasarlanmıştı.”

“Çevredeki yerleşimden elde edilecek kanıtlar, yalnızca bu eserlerin değil, aynı zamanda yerleşimin de terk edilip edilmediğini ortaya çıkarabilir.”


BBC News. 1 Ağustos 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login