IŞİD Yıkımından Sonra Palmira’nın Onarımı İçin Yeni Bir Umut

Suriye hükümeti ve Rusya’dan bir firma arasında yapılan anlaşma,  ülkenin arkeolojik sit alanının durumuna ilişkin bir araştırmayı içeriyor. 

Rusya Maddi Kültür Tarihi Enstitüsü tarafından 55.000 hava fotoğrafı kullanılarak oluşturulan, Palmira’nın üç boyutlu modelinin bir bölümü. C: Alamy

2015 yılında IŞİD militanları tarafından ciddi bir şekilde yıkıma uğrayan Suriye’deki antik Palmira kenti, yeniden inşa sürecine giriyor gibi görünüyor. Kasım ayında, merkezi Yekaterinburg’da bulunan Rusya Taş Endüstrisi Organizasyonu ve Suriye Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında, antik kentin zafer takının yeniden inşa edilebilmesi için bir mutabakat metni imzalandı. 

(IŞİD’in Zarar Verdiği 7 Palmira Antik Kenti Yapısı)

Rusya Bilimler Akademisi’nin, St. Petersburg’daki Maddi Kültür Tarihi Enstitüsü’den müdür yardımcısı ve Şam’da gerçekleşen imza törenine katılan Natalya Solovyova yaptığı açıklamada, bir sonraki adımın “Zaman ve Uzayda Palmira” adlı bir coğrafi bilgi sisteminin tamamlanması olduğunu, bu sayede enstitü tarafından oluşturulan bir 3B model ile şehrin tüm araştırma ve görüntülerinin birleştirileceğini söylüyor. 

55.000 hava fotoğrafından oluşan, 20 kilometrekarenin üzerinde bir alanı kaplayan Palmira’nın 1:300 ölçekli üç boyutlu bir modeli, geçtiğimiz Ağustos ayında gelecekte yapılacak olan restorasyonlarda kullanılmak üzere Suriyeli yetkililere ve İngilizce bir internet sitesi vasıtasıyla uluslararası topluma takdim edildi. 

Solovyova: “Bizim üç boyutlu modelimizi ve yüzey araştırmasından gelen malzemeyi kullanarak, Palmira’da hangi anıtların orijinal parçalarının hayatta kaldığına dair detaylara bakacağız. Eldeki tüm bu bilgimiz, dünya kültür mirası listesinde bulunan bu eserlerin restore edilmeleri kararlaştırıldığında kullanılabilir. Bu da sırasıyla, yeni iş olanaklarının yaratılmasına ve mültecilerin Suriye’ye yeniden geri dönüşlerine ek fırsatlar sağlayabilir.” diyor. 

Bu model halihazırda 24 Ocak’a kadar, “İki Pamira: Gerçek ve Sanal” başlığı altında St. Petersburg’daki Hermitage Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor olacak. Sergi aynı zamanda müze müdürü Mikhail Piotrovsky tarafından tanıtımı yapılan arkeolojik alan hakkındaki üç sergiden birisi. 

Sergide ek olarak, Bel Tapınağı’nın yıkılmadan önceki halinin dijital modelleri ve Maksim Atayants Atölyesi mimarları tarafından gerçekleştirilen projelendirilmiş restorasyon da yer alıyor. Mimarlar aynı zamanda tapınağın sütun başlıklarından birinin ölçekli modelini de yarattılar. 

Hermitage Müzesi, serginin açılışına denk gelen sanal bir konferans da organize etti. Unesco Dünya Mirası Merkezi’nden direktör Mechtild Rössler, Suriye Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı Palmira kazılarından Houmam Saad ve Aga Khan Trust for Culture’dan genel müdür Luis Monreal, 2 Aralık’taki konferansa katıldılar. Konferans sırasında Piotrovsky, Unesco’dan “Palmira’nın restorasyonu, yeniden inşası ve yeniden doğuşu üzerine bir araştırma komitesi” kurulmasının istendiğini belirtti.


The Art Newspaper. 11 Ocak 2021.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu. Marmara Üniversitesi Eski Çağ Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi.

You must be logged in to post a comment Login