IŞİD, Irak’ta Musul yakınlarında bulunan tarihi Maşki Kapı’sının yok edilme fotoğraflarını yayımladı.
Nisan ayı ortalarında IŞİD’in, 2014’ten beri hakimiyetinde bulundurduğu Musul yakınlarındaki Ninova’da Maşki Kapısı’nı yok ettiği iddia edilmişti. Çeşitli kaynaklar, “Tanrı’nın Kapısı” olarak da bilinen Maşki Kapısı’nın IŞİD tarafından yıkıldığını belirtmişti fakat bu iddiaların doğruluğu kesin olarak bilinemiyordu.
IŞİD, 15 Mayıs’ta internetten Maşki Kapısı ve Adad Kapısı’nın yıkım fotoğraflarını yayımladı. Fotoğraflarda tarihi Ninova Duvarı’nın ve Maşki Kapısı’nın dozerle paramparça edildiği görülüyor.
Yıkılan Adad Kapısı orjinal değildi. Aslen MÖ. 700 yılında yapılan kapı, 1960’ta tekrar inşa edilmişti fakat tamamlanamamıştı. Orjinali MÖ. 700’de yapılan Maşki kapısı da Adad Kapısı gibi 1960’lı yıllarda tekrar inşa edilmeye başlanmıştı ve bitirilmişti.
Ninova Duvarı
Ninova Duvarı, Ortadoğu’nun ve Irak’ın en göze çarpan arkeolojik anıtlarından biriydi. Ninova Duvarları’nı Asur Kralı ve II.Sargon’un oğlu Kral Sanherib’in yaptırdığı düşünülüyor. Sanherib MÖ. 704’te tahta çıktıktan sonra şehri yeniden inşa etmişti. Ninova şehri Asur başkenti olduğu sırada şehri saldırılardan korumak için yapılan duvarlar şehrin etrafında 12 km boyunca dolaşıyor. Ninova şehri o kadar önemliydi ve Sanherib’in katkıları o kadar büyüktü ki, bazı arkeologlar Babil’de olduğu düşünülen Asma Bahçeler’in yapımı ve onarımının da Senaherib tarafından yapıldığını düşünülmeye başlandı.
Asur, M.Ö.900-600 yılları arasında oldukça yayılmacı bir politika izleyen, Ortadoğu’nun büyük bölümüne yayılan ve antik dönemde imparatorluk olabilme özelliğini tam olarak taşıyabilecek tek devletti. Krallar ülkeyi Kuzey Irak’ta bulunan bir dizi başkentten yürüttü. Ninova da bu başkentlerden birisiydi. Şehir M.Ö.700 yıllarında Sinahheriba döneminde altın çağını yaşadı. Günümüzdeki modern Musul kentinin bir bölümü, bu kalıntıların üzerine kurulmuş.IŞİD bölge de hakimiyeti ele geçirince Ninova da tehlike altına girdi ve yıkım başladı. Bu kent, ayrıca Musul Müzesi’nde sergilenen birçok eserin kaynağı konumunda.
You must be logged in to post a comment Login