İrlanda’da Neolitik döneme tarihlenen bir mağara kompleksinde, 5.500 yıl önce kafatasları parçalanmış ve kemikleri birbirinden ayrılmış insan kemikleri bulundu.
İrlanda’daki bir dağlık mağara kompleksinde bulunan insan kalıntılarının incelenmesi, alanın 1.000 yıldan daha uzun bir süre boyunca ritüel alanı olarak kullanıldığını ortaya çıkardı.
Araştırmacılar, en az 10 çocuğun, gençlerin ve yetişkinlerin, Neolitik dönemde, MÖ 3.600 ile MÖ 2.400 yılları arasında çürümeye bırakıldığını söylüyor. Bu bireylerin, gizemli bir ölü gömme ritüeli sırasında kafataslarının parçalandığı ve büyük kemiklerin kasıtlı olarak vücutlarından ayrıldığı düşünülüyor.
(İrlanda’da Bir Bataklıkta 2,000 Yıllık Tereyağ Bulundu)
Kemikleri analiz eden bir osteoarkeolog olan Linda Lynch, bulguların Neolitik dönemde ölülerin son derece karmaşık bir şekilde işlenişine işaret ettiğini söylüyor.
Söz konusu arkeolojik alan ilk olarak Ağustos 2016’da yürüyüş yapan Michael Chambers tarafından, adanın batı sahillerindeki Mayo Burnu’nun Bengorm Dağı’ndaki devasa kayalar arasında keşfedildi.
Daha sonra, yerel bir yürüyüş grubunun üyeleri Chambers’la mağaraya geri döndüler ve ritüelistik işlemlere maruz kalmış kemiklerin atıldığı ikinci bir mağara odası keşfettiler.
Yürüyüş grubu yetkililere bulgularını bildirdi; daha sonra kalıntılar radyokarbon tarihlemesi ve diğer testler için Dublin’e götürüldü.
(İrlanda’da 5.000 Yıl Önce Kayalara Kazınmış Güneş Tutulması Bulundu)
Sligo Teknoloji Enstitüsü’nden kazıları yürüten Marion Dowd, “Kemiklerin içinde ve çevresinde büyük miktarda kuvartz tabakası oluşmuştu.” diyor.
“Radyokarbon testi sonuçlarını öğrendiğimizde çok heyecanlandık. Yalnızca bu kemiklerin Neolitik döneme tarihlendiğini öğrenmekle kalmadık, aynı zamanda mağaradaki bu ritüelistik uygulamaların 1.000 yıldan daha uzun bir süre boyunca sürdürüldüğü ortaya çıktı.”
IB Times. 19 Ocak 2018.
You must be logged in to post a comment Login