Tahran Arkeoloji Müzesi’nde bulunan, İran’daki Helenistik dönemin en etkileyici eserlerinden biri sayılan bir bronz heykelin parçaları, Alman Arkeoloji Enstitüsü yardımıyla bir araya getirilerek yeniden canlandırıldı.
Zarar görmüş heykel normal insan boyutundan daha büyük bir boyuta sahip.Heykel, İran’ın Huzistan Eyaleti’nde, MÖ 2-3. yüzyıldan kalma bir tapınağın enkazında bulundu. Heykelin altı parçası farklı zamanlarda keşfedildiği ve müzeye getirildiği için, Tahran Müzesi’nin farklı bölümlerinde tutuluyorlardı.
Heykelin kısmı yeniden canlandırılması, ancak 2015 Ağustos’unda parçaların yan yana getirilmesinden sonra mümkün oldu. Üç parça bir araya getirilerek havaya kaldırılmış bir sol kolu oluşturdu.
Bu da heykelin duruşunun (postür) yeniden canlandırılmasına yardımcı oldu. Heykelin sol eliyle bir mızrağa dayanan bir erkek figürü olduğu ortaya çıktı. Bu da Helenistik hükümdarların tipik bir betimi olarak kabul ediliyor.
Araştırmalar daha sonra heykelin başı üzerine yoğunlaştı. Baş kısmı antik çağlarda ciddi oranda zarar gördüğü için, kimi betimlediğini belirlemek imkansız hale gelmişti.Yüzün orijinal özelliklerini canlandırabilmek için, fotogrametrik bir yöntem ile bir dijital 3 boyutlu model yaratıldı.
Yüzün daha iyi korunmuş sağ kısmının özellikleri, yüzün sol kısmına yansıtılarak, sol bölümün dokusu elde edilmiş oldu. Yüzün biçimsiz ve kayıp kısımları düzeltildi ve model üzerinde tamamlandı.
Projenin sonunda, yeniden canlandırılmış başın dijital bir 3 boyutlu polimer baskısı müzeye verilecek. Heykel, Helenistik dönemin İran’da bulunmuş en etkileyici ifadelerinden. Yapılan rekonstrüksiyon da heykelin kalitesini ve önemini vurgulamayı amaçlıyor.
Deutsches Archaologisches Institut
You must be logged in to post a comment Login