Güneybatı İran’da deniz kıyısındaki Buşehr kentinde gerçekleştirilen ilk sualtı arkeolojisi çalışmalarında, Sasani İmparatorluğu (MS 224 – 651) dönemine tarihlenen yemek depolama kapları ve amforalar bulundu.
Keşif ekibinin başındaki Hossein Tofighian, sualtı arkeoloji çalışmalarının Kültürel Miras ve Turizm Araştırma Enstitüsü’nün izniyle Buşehr kentinin kıyı şeridinde bir yüzey araştırması olarak yapıldığını söyledi.
Araştırmanın ilk başında ekip büyük yemek depolama kaplarına ve torpido şekilli amforalara ait parçalar keşfetmiş. Bu da Buşehr Yarımadası’nın sığ sularında büyük olasılıkla bir arkeolojik alan olduğunu düşünmelerini sağlamış.
Tofighian “Sualtı arkeolojisi araştırma ekibi, kıyı şeridindeki deniz tabanı boyunca dağınık olarak bulunan çanal çömleğin, tarihi bir gemi batığına ait olduğunu düşünüyor. Aradan geçen yüzlerce yıl boyunca batığa ait eserlerin deniz tabanında gittikçe dağıldığını düşünüyoruz” diyor.
“Buşehr kıyı şeridindeki sualtı arkeoloji çalışmaları devam ettikçe, Sasani İmparatorluğu döneminde denizcilik tarihi, deniz ticareti ve gemi yapımıyla ilgili değerli bilgiler elde etmeyi umuyoruz. Bu yüzey araştırmasının sonucunda arşiv araştırmaları ve bilimsel araştırmalarla sonuçları destekleyeceğiz ve bu konuyla ilgili yayın ve kitaplar çıkarmak için uğraşacağız” diyor.
Sasani İmpratorluğu
Sasani İmparatorluğu, ikinci Pers İmparatorluğu’nun adıdır ve MS 224-651 yılları arasında yaşamıştır. İmparatorluğun sınırları bugünkü İran, Irak, Ermenistan, Afganistan, Türkiye’nin doğu bölgesi, Suriye’nin bir kısmı, Pakistan, Kafkaslar, Orta Asya ve Arabistan’ın bir kısmını kapsıyordu. Sasaniler, imparatorluklarını ‘İranşehr’ yani ‘İranlıların (Aryanların) memleketi’ diye adlandırırlardı.
Sasani dönemi, İran Tarihi’nin en önemli ve etkili dönemlerinden biri olarak kabul edilir. Birçok yönüyle Sasani dönemi, Pers medeniyetinin en önemli başarılarına tanıklık etmiş ve İran’ın Müslümanlar tarafından fethedilmesi ve İslamlaşmasından önceki son büyük İran İmparatorluğu olmuştur.
İran, Roma medeniyetini Sasani döneminde farkedilir şekilde etkilemiştir. Kültürel etkisi imparatorluk sınırlarının çok ötesine, Batı Avrupa’ya, Afrika’ya, Çin’e ve Hindistan’a kadar ulaşmıştır.
Bu etki erken dönem İslam dünyasına kadar taşındı. Hanedanın kendine has ve aristokratik kültürü, İran’ın fethini bir Pers Rönesansına dönüştürdü. Daha sonra İslami olarak adlandırılan kültürün, mimarinin, yazımın ve diğer becerilerin çoğu Sasani İranlılarından daha geniş Müslüman dünyasına aktarılmıştır.
Past Horizons
Basın bildirisi ve görseller – Ramin Adibi
vikipedi.com
You must be logged in to post a comment Login