İran’daki Teymareh kaya sanatı bölgesinde, yarı insan, yarı peygamber devesi olarak tanımlanan altı uzuvlu eşsiz bir oyma bulundu.
Omurgasız hayvanlar, kaya oymalarında veya petrogliflerde oldukça nadir bulunuyor, bu nedenle arkeologlar ve böcekbilimciler, motifi tanımlamak ve denemek için birlikte çalıştılar. Araştırmacılar oymayı, dünyadaki diğer benzerleriyle ve tarih öncesi sanatçıların karşılaşmış olabileceği bölgedeki altı bacaklı yaratıklarla karşılaştırdılar.
(İran’da 115 Kilometrelik Gizemli Taş Duvar Bulundu)
Böcekbilimciler Mahmood Kolnegari, Mandana Hazrati ve Matan Shelomi, serbest arkeolog ve kaya sanatı uzmanı Mohammad Naserifard ile bir araya geldi ve petroglifi anlattıkları bir makale yayımladı.
14 santimetrelik oyma ilk olarak 2017-2018 arasındaki yüzey araştırmalarında tespit edildi, ancak olağandışı şekli nedeniyle tanımlanamadı.
Oymada tasvir edilen yaratığın altı uzvu bir böcek olduğuna işaret ederken, büyük gözlü üçgen kafası ve kolları, açık bir şekilde sinekleri, arıları ve hatta küçük kuşları avlayan yırtıcı bir böcek olan peygamberdevesi olduğunu gösteriyor.
Kafasındaki uzantı ise, bu bölgedeki belirli bir peygamber devesi cinsine ait olduğuna dair ipucu veriyor: Empusa.
Daha da gizemli olan şey, uç kısımları yuvarlaklar ile belirtilmiş orta uzuvları. Arkeolojide buna en yakın paralel, dünya çapında farklı yerlerde görülen ve yuvarlaklar ile çevrili bir kişiyi tasvir eden bir petroglif figürü olan “Çömelmiş Adam”. Bu figürler, dairesel nesneler tutan bir kişiyi temsil ediyor gibi gözükseler de, alternatif bir hipoteze göre, daireler atmosferik plazma boşaltımının neden olduğu auroraları temsil ediyor olabilir.
Şu anda petrogliflerin kaç yaşında olduğunu söylemek imkansız, çünkü İran’a uygulanan yaptırımlar radyokarbon tarihlemesi için gerekli radyoaktif maddelerin kullanımını da yasaklıyor.
Ancak, uzmanlar Jan Brouwer ve Gus van Veen, Teymareh bölgesini incelediler ve oymaların 40.000 ila 4.000 yıl öncesinde yapıldığını tahmin ediyor.
Tarih öncesi insanların neden bir peygamber devesini kayaya oyma ihtiyacı hissettiği sadece tahmin edilebilir. Ancak keşfedilen petroglif, insanların antik çağlardan beri peygamber develerini doğaüstü ile ilişkilendirdiğini ileri sürüyor.
Makale: Mahmood Kolnegari et al. (2020). Squatting (squatter) mantis man: A prehistoric praying mantis petroglyph in Iran. Journal of Orthoptera Research.
You must be logged in to post a comment Login