İnsanlar Kuzey Amerika’ya Sanılandan Daha Önce Geçmiş

Gelişmiş radyokarbon teknikleri, Kanada’da Clovis İnsanlarına atfedilen bir tarih öncesi avcılık ve kasaplık alanının tahmin edilenden 300 yıl daha eski olduğunu ortaya koyarak, insanların Kuzey Amerika’ya geliş tarihinin daha erken olduğunu düşündürüyor.

Yedi ata ve bir deveye ait kalıntılar, kuzeydoğu Asya’dan göç eden İlk Amerikalıların günümüzden 13,300 yıl önce bu avlanma alanını kullandığını gösteriyor.

Kanada, Alberta’da Wally’s Beach yakınında bulunan, taş aletlerle kesilmiş hayvan kalıntıları, son Buzul Çağı’nın sonunda tarih öncesi insanların nesli tükenmiş at ve deve türlerini avladığını gösterdi. Bu kamp yeri ayrıca, bu döneme tarihlenen tek at ve deve avcılığı kanıtlarını sunuyor.

İlk Amerikalılar olarak anılan ve Amerika’ya ilk yerleşen halk olan Clovis insanları, günümüzden 13,000 yıl önce Kuzey Amerika’ya ayak basmıştı. PNAS dergisinde yayınlanan makaledeki araştırmaya göre, Wally’s Beach kamp yerinin 13,300 yıl önce kullanıldığı görüldü. Bu da Clovis kültürü için genel olarak kabul eden en erken tarihten, 300 yıl daha erken.

“Bu bulgu, son on yılda Amerikan yerlilerin gerçek atalarının kim olduğu üstüne yapılan araştırmalarla da benzeşiyor”, diyor Texas A&M Üniversitesi’nden antropolog Michael Waters. “Amerikalarda, Clovis’ten önce başka insanlar olduğuna dair yeni kanıtlar ortaya çıkmış oldu. Bu insanlar bizim daha bulamadığımız silah çeşitleri kullanıyordu. 15,000 yıl öncesinden bu bölgelerde dolaşıyor, at, deve, mastodon ve mamut gibi hayvanları avlıyorlardı.”

Waters, Wally’s Beach’teki kalıntılara ilk baktığında, hayvan kalıntılarının 13,000 yıl önceye yapılan tarihlendirmelerin yanlış olabileceğini düşündü. Alanda, Buzul Çağı’nın sonunda Clovis insanlarına özel ince yontulmuş taş mızrak uçları gibi taş aletlerin bulunmadığını fark etti.

Bunun üzerine kemiklerden örnekler aldı ve gelişmiş tekniklerle kalıntıların yeniden tarihlendirilmesi yapıldı. Daha önce 13,000 yıl öncesine tarihlenen ve Clovis İnsanları’na atfedilen kalıntılar üstünde 27 yeni radyokarbon ve aminoasit test yapıldı. Bu testler sonucunda kalıntıların 13,300 yıl öncesine ait olduğu anlaşıldı.

Bu yeni tarihler, Kanada’daki alanın, Buzul Çağı’nın sonunda avlanma ve nesli tükenen hayvanlar konusunda yeni bilgiler verebileceğini gösteriyor. Mamut, mastodon, tembel hayvan ve Gomphotheriidae hakkında bilgi veren arkeolojik alanlara eklenen Wally’s Beach alanı, nesli tükenmiş 36 büyük memelinin, 6sının tarihöncesi insanlar tarafından avlandığına dair bilgi veriyor. Bu büyük memeli hayvanlar, 12,800 yıl önce Kuzey Amerika’dan tamamıyla yok olmalarından 2,000 yıl önce burada avlanıyordu.

Kuzey Amerika’da at ve devenin nesli, Buzul Çağı’nın sonunda tükendi. Fakat bunlar nesli tükenen tek hayvanlar değildi. Mamut, mastodon ve dev armadillo gibi büyük hayvanların da 12,800 yıl önce nesli tükendi. Havanın ısınmasıyla, Buzul Çağı koşullarına uyum sağlayan hayvanların yaşamı zorlaştı. İnsanların da gelişiyle birlikte bu hayvanların nesli tükendi.

Popular Archaeology, PBS

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login