Ä°nsanlar Canlıların %83’ünün Yok Olmasına Neden Oldu

Yapılan bir araştırmaya göre insanlar tüm canlıların çok küçük bir kısmını oluşturuyor ancak buna rağmen dünyadaki yaşam üzerinde aşırı bir etkisi var.

Shot of a group of cows standing inside a pen in a barn

Yapılan araÅŸtırmaya göre 7,6 milyar insan, yeryüzünde yaÅŸayan bütün canlıların yüzde 0,01’ini oluÅŸturuyor. Ancak buna raÄŸmen insanlık ortaya çıktığı ilk günden beri, gezegendeki vahÅŸi hayvanların yüzde 83’ünün, bitkilerin ise yarısının yok olmasına yol açtı.

‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ adlı dergide yayımlanan araÅŸtırmaya göre insanlar, yeryüzünün sanılandan çok daha küçük bir kısmını oluÅŸturmasına raÄŸmen canlıların yok olmasına sebep oluyor.

AraÅŸtırmaya göre, bakteriler beklenildiÄŸi gibi dünyadaki biyokütlenin yüzde 13’ünü oluÅŸtururken, bitkiler ise yüzde 82 ile en kalabalık grup.

(İnsanlar Yüzünden Yakında En Büyük Memeli İnekler Olabilir)

Böcekler, mantarlar, balıklar ve diÄŸer bütün canlılar ise dünyanın biyokütlesinin sadece yüzde 5’ini oluÅŸturuyor.

Åžaşırtıcı sonuçlardan biri de, okyanustaki hayatın, gezegendeki biyokütlenin yüzde 1’ini temsil ediyor olması.

AraÅŸtırmanın başında bulunan, Ä°srail’deki Weizmann Bilim Enstitüsü’nden Prof. Ron Milo, “Biyokütlenin farklı bileÅŸenlerini oluÅŸturan parçalara dair kapsamlı ve bütüncül bir araÅŸtırmanın daha önce olmamasına çok ÅŸaşırdım. Umarım bu araÅŸtırma insanların Dünya’da ne kadar baskın bir rol oynadığına iliÅŸkin bir bakış açısı sunar.” diyor ve şimdi çiftlik hayvanlarının büyük çevresel etkisi nedeniyle daha az et yemeyi tercih ettiÄŸini ekliyor.

Yeme alışkanlıklarımız dünyayı belirliyor

Bazı bilim insanları yeryüzünün içinde bulunduğu çağı Antroposen yani İnsan Çağı olarak adlandırıyor. Yapılan bu son araştırmada da bu tanımın izlerini bulmak mümkün.

AraÅŸtırma, kümes hayvanlarının dünyadaki bütün kuÅŸların 70’ini oluÅŸturduÄŸunu ortaya koyuyor. Böylelikle kuÅŸların sadece yüzde 30’unun vahÅŸi olduÄŸunu görülebiliyor.

Memelilerde ise durum daha da çarpıcı. Memelilerin yüzde 60’ı çoÄŸu büyükbaÅŸ hayvan ve domuz olmak üzere çiftlik hayvanı. Yüzde 36’sı insan, yüzde 4’ü ise vahÅŸi memeliler.

(Dünyadaki Dev Canlıların Yok Oluşundan İnsanlar mı Sorumlu?)

AraÅŸtırmanın başında bulunan Milo, “Çocuklarımla yapboz yaptığımda genelde bir filin yanında zürafa, onun yanında da gergedan olur. EÄŸer dünyada olan bitenin daha gerçekçi bir tablosunu vermek isteseydim, bir ineÄŸin yanında bir inek, onun yanında da bir tavuk olurdu.” diyor.

Milo, insanların gezegendeki etkisinin asıl olarak yediklerimizle kendini gösterdiğini vurguluyor:

“Beslenme tercihlerimiz hayvanların, bitkilerin ve diÄŸer organizmaların üzerinde büyük bir etkiye sahip.

“Bu çalışmanın insanların nasıl bir tüketimde bulunduklarına yönelik olarak bir bakış açısı saÄŸlamasını isterim. Ben vejetaryen olmadım, ancak çevresel etmenler karar almamda etkili oluyor, et ya da tavuk mu, yoksa soya peyniri mi tüketmek isterim?”

Çiftçilik, odunculuk ve geliÅŸmek için yabani habitatın yok edilmesi, birçok bilim insanının, Dünya’nın dört milyar yıllık tarihinde meydana gelen altıncı kitlesel yok oluÅŸu düşünmelerine yol açtı. Dünyadaki hayvanların yaklaşık yarısının son 50 yılda kaybolduÄŸu düşünülüyor.

Ancak,  insanlar tarıma başlamadan önceki zamanlar ile sanayi devriminin karşılaştırılması, büyük yok oluşların tüm boyutlarını ortaya çıkarmaya başladı. Farelerden fillere kadar yabani memelilerin sadece altıda birinin kalmış olması, bilim adamlarını bile şaşırtıyor. Okyanuslarda, üç yüzyıl süren balina avcılığı, okyanuslardaki deniz memelileri beşte bire kadar azalttı.

(İnsanlar Artık Yeni Türler Yaratarak ve Yok Ederek Evrimi Yönlendiriyor)

İnsanlığın üstünlüğüne rağmen, ağırlık anlamında Homo sapiens oldukça zayıf kalıyor. Tek başına virüsler, tıpkı solucanlar gibi, insanların üç katı daha fazla ağırlığa sahip. Balıklar insanlardan 12 kat ve mantarlar 200 kat daha büyük.

Fakat doğal dünya üzerindeki etkimiz muazzam ölçüde büyük.


BBC. The Guardian. 22 Mayıs 2018.

Makale: Yinon M. Bar-On, Rob Phillips, and Ron Milo. 2018. The biomass distribution on Earth. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login