İnsanlar 40 Metrelik Yılan Gibi Gravürlerle Bölgelerini İşaretlemiş

Arkeologlar, Venezuela ve Kolombiya’yadaki 14 devasa kaya sanatı alanının tam haritasını çıkarmak için kameralar ve drone’lar kullandı.

Bölgede en sık rastlanan motifler arasında yılan tasvirleri yer alıyor. C: Philip Riris et al. 2024.

Arkeologlar, fotoğraf ve drone görüntüleri kullanarak Venezuela ve Kolombiya’daki dünyanın en büyük anıtsal gravürü de dahil olmak üzere bir dizi eski kaya sanatının tam haritasını çıkardılar.

Hem insan hem de hayvan motiflerinin yer aldığı başyapıtlar, Güney Amerika’nın bu bölgesinden geçen Yukarı ve Orta Orinoco Nehri boyunca yer alıyor. Antiquity dergisinde yayımlanan çalışmaya göre araştırmacılar, Atures Rapids olarak bilinen önemli bir ticaret ve seyahat rotası üzerinde yer aldığı için gravürlerin bu özel konumlarının kasıtlı olduğunu ve uzaktan görülmesi için yapıldığını düşünüyor.

Bournemouth Üniversitesi’nde arkeolojik ve paleoçevresel modelleme alanında kıdemli öğretim görevlisi olan baş yazar Philip Riris, “Bir yorum, bölgeselliğin bazı yönlerinin burada olduğu yönünde. Bu onların bölgelerini işaretlemenin ve buranın onların etki alanı olduğunu söylemenin bir yoluydu” diyor.

(İlgili: 2.000 Yıllık Peru Kaya Resmi Psikedelik Müziği Tasvir Ediyor)

Araştırmacılar, en büyüğü 42 metre uzunluğunda olan devasa gravürleri kimin yaptığından emin değiller. Bununla birlikte, boa yılanı ve anakondalar gibi yılanlara odaklanmak da dahil olmak üzere bazı konuların, yerli halkın mitleri ve inançlarında önemli bir rol oynadığını belirtiyorlar.

Kayalardan birinde bulunan anıtsal yılan ve diğer motiflerin görünümü. C: Philip Riris et al. 2024.

Riris, “Anakondalar ve boalar, bölgede yaşayan bazı yerli grupların yaratıcı tanrısıyla ilişkilendiriliyordu. Yılanların aynı zamanda öldürücü oldukları da biliniyor. Belki de bu onların yabancıları yılanın alanına girdikleri konusunda uyarmanın bir yoluydu.” diyor.

Özellikle büyük bir yılan motifi, bölgede daha önce yapılan bir kazı sırasında ortaya çıkarılan bir çömlek parçası üzerine çizilmiş benzer bir çizime benzemesi nedeniyle araştırmacıların dikkatini çekiyor. Bu çizim, boynuzlar, spiral bir kuyruk ve kaya sanatında tasvir edilen Cerro Palomazón yılanına benzer iyi tanımlanmış bir zikzak içeriyor.

Riris, “Yamaçlardan birinde yer alan bir mağaradan çıkarılan küçük bir çömlekte de buna benzer bir yılan motifi vardı. Birisinin duvarlardan birinde gördüklerini kopyalamış olması mümkün. Ama içimden gelen his, çömleği yapan kişinin, kaya sanatını yapan kişinin çağdaşı olduğu yönünde.” diyor.

Araştırmaya göre eğer durum böyleyse, çanak çömleklere bakıldığında kaya sanatının yaklaşık 2.000 yaşında olması gerekir.

Kırkayak ve yılan gravürleri de dahil olmak üzere alanlarda bulunan motiflerden oluşan bir koleksiyon. C: Philip Riris et al. 2024.

Her ne kadar bu alanların çoğu daha önce araştırmacılar tarafından biliniyor olsa da, haritalama projesi sırasında birçok yeni konum keşfedildi.

Riris, “Dünyanın başka hiçbir yerinde bu boyuttaki kaya sanatını sürekli görmüyoruz. Başka yerlerde kaya sanatının büyük, tek seferlik örneklerini görebilirsiniz, ancak burada düzenli aralıklarla meydana gelen çok sayıda alan bulduk.” diyor.

Araştırma ekibi yakın zamanda bu alanları Kolombiya ve Venezuela ulusal miras kurumlarına kaydettirdi ve özellikle bölge turizme daha açık hale geldikçe kaya sanatının korunmasını sağlamak için yerli gruplarla birlikte çalışmayı planlıyor.

Riris, “Bu alanların korunmaya çok ihtiyacı var. Umudumuz, bu alanların korunması ve bakımı için yerel gruplarla birlikte çalışabilmek. Bu sitelerin en iyi koruyucularının onlar olacağını düşünüyoruz.” diyor.


Live Science. 4 Haziran 2024.

Makale: Riris, P., Oliver, J. R., & Lozada Mendieta, N. (2024). Monumental snake engravings of the Orinoco River. Antiquity, 98(399), 724–742.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login