İnsan faaliyetlerinin sebep olduğu ağır metal kirliliğinin, Erken Taş Devri’ne tarihlendirilen en eski izleri İspanya ve Cebelitarık mağaralarında keşfedildi.
Scientific Reports dergisinde yayımlanan buluntular, tarihöncesi insanların, ateş, duman ve küllerin sebep olduğu yüksek ağır metal seviyelerine sahip mağaralarda yaşadıklarını ve böylece çevre kirliliğine karşı tolerans geliştirmiş olabileceklerini gösteriyor.
Bakır, kurşun, nikel ve çinko gibi ağır metallerin en yüksek seviyelerine, çok iyi muhafaza edilmiş Neandertal ocaklarının bulunduğu Cebelitarık’taki Gorham Mağarası’nda rastlandı.
Cebelitarık Hükümeti mağaralarda keşfedilen buluntular için “İnsan aktivitelerinin sebep olduğu ağır metal kirliliğinin bilinen en eski kanıtı” diyor.
Ağır metal kirliliğinin izlerine aynı zamanda Cebelitarık’taki Vanguard Mağarası’nda ve Güney İspanya’daki El Pirulejo’da da rastlandı. Araştırmaya göre, Vanguard Mağarası’ndaki ağır metal kirliliğinin sebebinin ateş olduğu belirtilirken, El Pirulejo’daki kirliliğe, boncuk üretiminde bir hammadde ya da boya maddesi olarak kullanılan kurşun sülfürün (galen) sebep olduğu ileri sürülmektedir.
Bilim insanları, İspanya’nın Sierra de Atapeurca bölgesindeki mağaralar alanı Gran Dolina’da da ağır metal kirliliğine rastladıklarını belirtseler de, bu kirliliğe insan faaliyetlerinin değil, yarasa ve kuş dışkılarının sebep olduğunu ifade ediyorlar.
Çalışmaya göre, bu yüksek ağır metal kirliliği seviyelerine rağmen, kirlenmiş toprak Homo Sapiens popülasyonu için ciddi bir tehdit oluşturmamış olabilir.
“Bütün olarak değerlendirildiğinde, sunulan veriler, Homo Sapiens’in uzun bir süre boyunca ateş, duman ve küller yoluyla oluşan ağır metal kirliliğine maruz kaldığını ve böylece çevre kirliliğine karşı, günümüze dek sürecek bir tolerans geliştirildiğini göstermektedir.”
phys.org
1453’te Ölen Son Bizans İmparatoru’nun Nadir Portresi Bulundu
2.700 Yıllık Assur Başkenti Horsabad’ta Yeni Keşifler Yapıldı
Göbeklitepe Aslında Ne Anlatıyor? Kimler, Neden, Nasıl Yaptı?
Afyon’da Homo erectus ve Neandertal İzleri: Yavuz Aydın Röportajı
You must be logged in to post a comment Login