İnsan Vücudu 4 Ana Evrim Aşamasından Geçti

Kuzey İspanya’da bulunan 430,000 yıllık fosiller üzerinde yapılan araştırma, insan vücudunun boyut ve şeklinin dört başlıca evrimsel aşamadan geçtiğini ortaya koydu. Uluslararası bir ekip, İspanya’daki Sierra de Atapuerca’da bulunan Sima de los Huesos alanındaki insan fosillerini inceledi. Sima de los Huesos bugüne kadar dünyada bulunan en büyük insan kemiği koleksiyonuna sahip.

İspanya’daki Sima de los Huesos orta pleistosen dönem kazısı

Araştırmacılar Atapuerca bireylerinin geniş ve kaslı vücutlara sahip olduğunu ve oldukça uzun olduğunu ortaya koydu. Bu bireylerde ayrıca, beyin kütlesinin vücut kütlesine olan oranı Neandertallere göre daha düşüktü.

Atapuerca insanları, sonraki Neandertallerle modern insanlarda bulunmayan birçok anatomik özelliği paylaşıyordu. Kafatası dışındaki kemiklerin incelemesi de evrimsel olarak Neandertallerle yakın akraba olduklarını gösteriyor.

Binghampton Üniversitesi’nden antropolog Rolf Quam “Bu çok ilginç bir sonuç çünkü evrimsel tarihimizin büyük bölümünde vücut formunda hiç ya da çok az değişim olduğunu gösteriyor. Yani insan cinsinin vücut şeklinin evrimsel süreci, durağanlıkla niteleniyor.” diyor.

İnsan Vücudunun Dört Evrim Aşaması

Atapuerca fosillerinin, diğer insan fosilleriyle karşılaştırması, insan vücudunun evriminin dört başlıca aşamadan geçtiğini düşündürüyor. Bu dört aşama, türün ağaçta yaşama derecesine ve iki ayak üzerinde durma (bipedalizm) derecesine bağlı olarak kategorize ediliyor.

Atapuerca fosilleri 3. aşamayı temsil ediyor. 3. aşamada fosiller uzun, geniş ve dinç bir vücuda sahip oluyor; fosillerde yalnızca karasal-bipedal olduklarına dair özellikler bulunuyor; ve ağaçta yaşamaya dair hiçbir iz bulunmuyor.

İspanya’daki Sima de los Huesos orta pleistosen dönem kazısı

Aynı vücut şekli özellikleri büyük ihtimalle Homo erectus gibi insan cinsinin daha önceki üyeleri, ve Neandertal gibi daha sonraki üyelerinde de bulunuyordu. Yani bu vücut formu Homo cinsinde 1 milyon yıldan daha uzun süre varlığını sürdürmüş gibi gözüküyor.

Homo sapiens’in sahneye çıkışına kadar, daha uzun, hafif ve dar yeni bir vücut şekli ortaya çıkmadı.

Quam’a göre Atapuerca insanlarının sayesinde, modern insanın ortaya çıkışından önceki son bir milyon yıl boyunca mevcut olan genel insan vücudu şekli ve boyutuyla ilgili en iyi fikre sahip oluyoruz.

Milli Bilimler Akademisi tarafından yayınlanan makalenin tamamına buradan ulaşılabilir.

sima5


Makale: Arsuaga, J. L., Carretero, J. M., Lorenzo, C., Gómez-Olivencia, A., Pablos, A., Rodríguez, L., … & Martínez, I. (2015). Postcranial morphology of the middle Pleistocene humans from Sima de los Huesos, Spain. Proceedings of the National Academy of Sciences, 112(37), 11524-11529.

Binghampton University

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login