İnşaat İşçileri Belediye Başkanına Ait Gümüş Sikkeler Buldu

Almanya’da bir çukurda bulunan gümüş madeni paralar, muhtemelen 17. yüzyılın zengin belediye başkanına aitti.

Çiftlikteki bir çukurda bulunan paralardan bazıları. C: Juraj Lipták / State Office for Monument Preservation and Archaeology Saxony-Anhalt

Almanya’daki inşaat işçileri, bir çukurda muhtemelen 17. yüzyılda zengin bir belediye başkanına ait olan yüzlerce madeni parayı ortaya çıkardı. İnşaat işçileri bir çukurda gizlenmiş 285 gümüş sikkeden oluşan bir koleksiyon buldu.

Yapılan açıklamaya göre, 1499 ile 1652 yılları arasında üretilen 285 gümüş parayı içeren “gizlenmiş” madeni para koleksiyonu, Almanya’nın Wettin kasabasındaki bir çiftlikte işçilerin yeni bir kanalizasyon hattı döşemesi sırasında bir çukurda bulundu.

Koleksiyon, Kutsal Roma İmparatorluğu tarafından basılan gümüş talerler ve yabancı madeni paralar da dahil olmak üzere geniş çeşitlilikte gümüş sikkelerin bir karışımını içeriyor.

(İlgili: Yürüyüş Yaparken Binlerce Orta Çağ Sikkesi Buldu)

Buluntuların çoğu bölgesel Sakson paraları olsa da, bölgesel olarak kullanılmış olabilecek bir avuç Schreckenberg groschen parası; 1630’dan kalma bir İtalyan scudo’su; ve 1620’de Toskana büyük dükü tarafından basılan bir tallero gibi daha nadir para birimleri de vardı.

Gömülü paraların yakın plan fotoğrafı. C: State Office for Monument Preservation and Archaeology in Saxony-Anhalt and Juraj Lipták

Uzmanlar, bu paraların büyük ihtimalle Orta Avrupa’da yaşanan ve tahminen 8 milyon kişinin ölümüne yol açan Otuz Yıl Savaşları’nın (1618-1648) sona ermesinden sonra gömüldüğünü düşünüyor.

Yüzlerce yıl yeraltında kalan madeni paralar yeşilimsi bir renk almıştı.

Açıklamaya göre uzmanlar, koleksiyondaki madeni paraların çeşitliliğine dayanarak bunların muhtemelen 1660’ların sonlarında Wettin belediye başkanı olarak görev yapan ve kasabanın “en zengin vatandaşlarından” biri olan Johann Dondorf’a ait olduğu sonucuna vardı.

Dondorf’un belediye başkanlığı sırasında Wettin kasabası, “Otuz Yıl Savaşları sırasında ve sonrasında son derece zengin bir bira üreticisi kasabaydı” ve Dondorf’un zenginliği, 1675’teki ölümüyle ortaya çıktı.

Wettin’de bulunan İtalyan tallero olarak bilinen gümüş paralardan biri. C: State Office for Monument Preservation and Archaeology in Saxony-Anhalt and Juraj Lipták

Mahkeme, Dondorf’un ölümünden sonra mal varlığının tahminini yaptığında, evinin her yerindeki odalara sakladığı 2.500’den fazla taler ve 500 düka (altın para) biriktirdiğini belirledi. Ancak son keşiflere göre mahkemenin çetelesinin eksik olduğu açık.


Live Science. 10 Haziran 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login