İngiltere'ye Kaçırılan Aslanının Datça'daki Yuvası Yıkılıyor - Arkeofili

İngiltere’ye Kaçırılan Aslanının Datça’daki Yuvası Yıkılıyor

Osmanlı döneminde Datça’dan İngiltere’ye götürülen Knidos Aslanı’nın ait olduğu anıt mezar yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Knidos Aslanı’nın Türkiye’den götürülmesini resmeden çizim.

Muğla’nın Datça ilçesindeki Knidos Antik Kenti’nde bulunan Aslanlı Mezar’ın bugüne kalan bölümünün yıkılma tehlikesinin olduğu belirtildi.

İngiliz arkeolog Sir Charles Thomas Newton tarafından 1858 ile 1859 yılları arasında Knidos Antik Kenti’nde yapılan kazılarda bulunarak, İngiltere’ye götürülen Knidos Aslanı günümüzde British Museum’da sergileniyor.

(Osmanlı’da Kültürel Mirasın Korunması)

Knidos Aslanı’nın Türkiye’ye iade edilmesi amacıyla imza kampanyaları yürütülürken, Aslanlı Mezar’ın kalan bölümünün yıkılma tehlikesinin olduğu belirtildi.

Knidos Aslanı günümüzde British Museum’da sergileniyor.

Neredeyse yıkılmak üzere

Hızırşah Kültür Evi’nde düzenlenen konferansta, Aslanlı Mezar hakkında konuşuldu. Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi, Knidos Kazı ve Restorasyon Başkanı Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı,

“Knidos Aslanı’nın yurduna geri dönmesiyle ilgili yapılan çalışmaları canı gönülden destekliyorum; ancak bir gerçeğe dikkat çekmek istiyorum. Aslanlı Mezar’ın bugün geride kalan bölümü, ne yazık ki tamamen yıkılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Neredeyse yıkılmak üzeredir. Aslanımızı geri istiyoruz, elbette. Haklı davamızın sonuna kadar takipçisi olalım. Burada yanlış olan hiçbir şey yok; ancak aslanlı mezar anıtının durumu hiç iyi değil. Anıttan geri kalan kalıntıların gelecek yıla çıkacağının bir garantisi var mı? Ben bu garantiyi veremiyorum.”

Knidos Aslanı’nın yuvası olarak adlandırılan mezar.

“Knidos Aslanı’nı hangi yüzle geri isteyeceğiz?”

Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere Datça Kaymakamlığı ve Datça Belediyesi’nin Knidos için bugüne kadar çok büyük destekler verdiğini kaydeden Prof. Dr. Doksanaltı, “Burada şapkamızı önümüze alıp, düşünmemiz gerekiyor. O nedenle görev şimdi hepimize düşüyor. Bir özeleştiri yapmalıyız. Datçalılar olarak taşın altına elimizi koyma zamanı geldi. Artık bir şeyler yapmalıyız. Bu anıtın tekrar ayağa kaldırılması için bir proje ortaya koymalıyız. Aslanımızı geri istemeye devam ederken, her an yıkılma tehlikesi yaşayan anıtı bir an önce koruma altına almalıyız. Eğer bunu gerçekleştiremezsek aslanımızı hangi yüzle geri isteyeceğiz. İngilizler bize aslanın yuvasının ne halde olduğunu sormazlar mı? Bu nedenle bir an önce kamu ve yerel yönetimler, bakanlık ve üniversite ile şehrin ileri gelenleri el ele verip, bu anıt mezarı bir an önce ayağa kaldırmalıyız. Knidos Aslanı’nın yuvasını kurtaralım.”


DHA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login