İngiltere’de ‘Mamut Mezarlığı’ ve Neandertal Aletleri Bulundu

İngiltere’de son buzul çağında ölmüş beş mamuta ait kemik kalıntılarıyla dolu bir mamut mezarlığı ve Neandertal taş aletleri ortaya çıktı.

Bozulmayı önlemek için koruma altına alınan bir mamut dişi. C: Digventures

İngiltere’nin güneybatısındaki bir kasaba olan Swindon’da 200.000 yıllık mamut mezarlığını ortaya çıkaran uzmanlar, bunun “İngiltere’nin son yıllardaki en büyük Buz Devri keşiflerinden biri” olduğunu söylüyor.

Araştırmacılar, mamut kalıntılarının yanı sıra, taze hayvan postlarını temizlemek için kullanılan el baltası ve kazıyıcı olarak bilinen küçük çakmaktaşı aletler de dahil olmak üzere Neandertaller tarafından hazırlanmış taş aletler keşfettiler. Ancak ekip, kemiklerin üzerlerinde Neandertallerin yaptığı alet izi olup olmadığını belirlemek için mamut kemiklerini henüz analiz etmedi.

(Yünlü Mamutu Geri Döndürmek için 15 Milyon Dolar Toplandı)

Kazı ekibinden Lisa Westcott Wilkins, “Mamut kemikleri bulmak her zaman olağanüstü bir şey, ancak bu kadar iyi korunmuş olanları ve Neandertal taş aletlerine bu kadar yakın bir yerde bulmak daha da ilginç.” diyor.

Bir arkeolog, mamut dişini kazarken. C: Digventures

İki yetişkin, iki genç ve bir yavru mamutun kemiklerinden oluşan kalıntılar, yünlü mamutun atası olan bir bozkır mamutu türüne ait.

Kazı ekibinden Neville Hollingworth, “Başlangıçta deniz fosilleri bulmayı umuyorduk ve bunun yerine çok önemli bir şey bulmak gerçekten heyecan vericiydi. Bundan daha da iyisi, büyük bir arkeolojik kazıya dönüştüğünü görmek. Keşfettiğimiz bir şeyin bu kadar çok insan tarafından öğrenilmesi ve bundan zevk alınması bizleri daha mutlu edemezdi.” diyor.

Neden bu kadar çok mamutun tek bir yerde bulunduğunu ve Neandertaller tarafından avlanıp avlanmadıklarını anlamak için araştırmalar devam ediyor.

Sitede bulunan bir Neandertal el baltası. C: Digventures

Historic England CEO’su Duncan Wilson şunları söyledi: “Bu, İngiltere’nin son yıllardaki en önemli Buz Devri keşiflerinden birini temsil ediyor. Bulgular, Britanya’nın insan iskanını anlamak için muazzam bir değere sahip ve elde edilen hassas çevresel kanıtlar, onu geçmiş iklim değişikliği bağlamında anlamamıza da yardımcı olacak.” diyor.

Sitenin 210.000 ila 220.000 yıl öncesine kadar uzandığına inanılıyor. Bu döneme ait alanlar nadiren bu kadar iyi korunuyor ve bu yeni keşiflerin arkeologlara, paleontologlara ve paleo-çevre bilimcilerine Neandertaller, mamutlar ve hızla değişen iklimin Buz Devri Britanya’sındaki yaşam üzerindeki etkisi hakkında bilgiler vereceği düşünülüyor.


BBC. 20 Aralık 2021.

Live Science. 20 Aralık 2021.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login