İlk Deniz Kaplumbağası Sert Yumurtalar Bırakıyordu

Yumuşak ve esnek kabuklu yumurtalar bırakan tüm modern deniz kaplumbağalarının aksine, bilinen en eski deniz kaplumbağası, sert ve mineralleşmiş kabuklu yumurtalar bırakıyordu.

C: Edwin Cadena

120 milyon yıllık fosil (yukarıdaki fotoğraf) on yıldan daha uzun bir süre önce Orta Kolombiya’da ortaya çıkarıldı. Söz konusu fosil, 2015 yılında ilk defa tanımlanan bir deniz kaplumbağası türü olan Desmatochelys padillai’ye ait.

O zamandan beri, yeni türün bilgisayarlı tomografi taramaları, çapları yaklaşık 32 ila 43 milimetre arasında değişen dört düzineden fazla küresel yumurta ortaya çıkardı. Bu yumurtalardan dört tanesi yukarıdaki fotoğrafta görülebilir.

(Büyük Dinozorlar Yumurtaları Kırmadan Nasıl Oturuyordu?)

İyi korunmuş yumurtaların mineral yapısına mikroskobik incelemeler de dahil olmak üzere yapılan diğer testler, yumurtaların sert kabukları olduğunu ortaya koyuyor.

Yumurta kabuklarını kaplayan zar, kabuklardan çok daha inceydi. Bu durum, günümüz tatlı su veya karasal türlerin sert kabuklu kaplumbağa yumurtalarında görülen oranlara benziyor. Ancak bugünün deniz kaplumbağalarında görülen durumun tam tersi.

Bugünün deniz kaplumbağalarının aksine, D. padillai’nin neden sert kabuklu yumurtalar bıraktığı hala açık değil. İhtimallerden biri, henüz keşfedilmemiş ve daha önce yaşamış deniz kaplumbağası türlerinden gelen yumuşak yumurta kabuğundan evrimsel bir gerileme yaşanmış olması.

(Hindistan’da 150 Milyon Yıllık ‘Deniz Canavarı’ Fosili Bulundu)

Veya bu yumurtaların sert kabukları, kuşlara, yengeçlere veya dönemin diğer avcılarına karşı daha fazla koruma sağlamış olabilir. Her iki durumda da, D. padillai evrimsel bir sıradışı olma özelliği taşıyor.


Sciencemag. Sid Perkins. 19 Aralık 2018.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login