Myanmar’da ilk defa çok iyi derecede korunmuş tüylü bir dinozor kuyruğu bulundu.
Myanmar’da neredeyse tamamı korunmuş halde kehribar içinde, tüylü bir dinozora ait kuyruk bulundu.
Bilim dünyasında büyük heyecan yaratan ve biyoloji alanında yeni bir pencere açacağı düşünülen kuyrukta, kan kalıntıları da keşfedildi.
Yapılan incelemede kuyruk tüylerinin dışta kestane rengi içeride ise beyaz olduğu anlaşıldı.
Current Biology dergisinde yayımlanan makalenin yazarı Ryan McKellar, “İlk kez kehribar içinde bir dinozora ait böylesine kalıntı bulduk” dedi.
Kemikleri, derisi ve tüyleri ile korunan dinozor kuyruğunun keşfi ise şans eseri gerçekleşti. Çin Yerbilimleri Üniversitesi’nden Lida Xing isimli bir bilim insanı, kuyruğu Myanmar’da bir kehribar pazarında keşfetti.
Satıcı tarafından cilalanmış ve parlatılmış halde satışa konulan 99 milyon yılllık kehribar içindeki kalıntının ise serçe büyüklüğünde bir dinozora ait kuyruk olduğu ortaya çıktı.
Dinozor kalıntısı üzerindeki ilk çalışmayı yayınlayan Kanadalı bilim adamı Ryan McKellar, tüylü dinozorun ağaç reçinesine, canlı haldeyken yapışmış olabileceğini düşündüren bulgular elde ettiklerini açıkladı.
Londra Doğal Tarih Müzesi’nden Paul Barrett ise, “güzel fosil” olarak adlandırdığı keşfin önemini şöyle tanımladı;
“Daha önce de kehribar içinde tüyler bulunmuştu. Ancak bu bulguyu özel yapan, ilk kez bir kuş dinozorun kuyruğu, anatomisini ortaya koyacak şekilde 3 boyutlu olarak bulunmuş olması.”
Keşfin yapıldığı Myanmar’da 2000 yıldır kehribar üretimi yapılıyor. Ülkenin kehribar çıkarılan kuzey doğu bölgesine son 20 yıl içinde bilim adamları odaklanmış durumda.
Kehribar: Süs eşyası yapımında kullanılan, açık sarıdan kızıla kadar türlü renklerde, yarı saydam, kolay kırılır ve bir yere hızlıca sürtüldüğünde hafif cisimleri kendine çeken, fosilleşmiş reçine, samankapan, kılkapan.
BBC
You must be logged in to post a comment Login