133 milyon yıl önce yaşamış bir türe ait, erken Kretase dönemi dinozorunun kafatasında fosilleşmiş bir beyin bulundu.
Günümüze kadar inanılmaz derecede iyi korunmuş beyin fosili, ikonik bir otçul tür olan İgunodonun bir akrabasına ait. Normal şartlar altında bu tür hassas iç dokular çürümeye çok hızlı başlar fakat bulunduğunda çok önemli ama dolaylı bilgiler verir. Fakat bu iç dokunun en üst kısmında görülen mikroskobik yapıların, direkt olarak mineralleşmiş beyin dokusu olduğu ortaya çıktı.
Yıllar önce İngiltere’nin güneydoğusundaki Sussex kentinde bir sahilde bulunan kahverengi taşın, bir dinozor beyni fosili olduğu anlaşıldı. Taşı özel bir mikroskop kullanarak detaylı bir şekilde inceleyen araştırma ekibi, dünyada ilk kez bir dinozor beyni bulunduğunu duyurdu.
Bilim insanları, beyin fosili bulunan dinozorun yaklaşık 133 milyon yıl önce yaşayan Iguanodon gibi bir otobur olduğunu söyledi.
Bir bataklıkta öldüğü düşünülen dinozorun, kafası çamura gömülü kaldığı için beyninin korunmuş ve fosilleşmiş olduğu düşünülüyor.
Yüksek çözünürlüklü taramalar, dinozorun beyin zarının ve beyin yapısının, günümüzde yaşayan timsah ve kuşlarla benzerlikler gösterdiğini ortaya çıkardı. Ayrıca araştırmacılar bu dinozorun zekasını anlayabilmek için, beynini diğer canlılarla karşılaştırarak, en az modern timsahlar kadar zeki olduklarını söylüyor.
Cambridge Üniversitesinden Dr Alex Liu, “Beyin dokularının korunma şansı inanılmaz düşük, su sebeple bu buluş oldukça şaşırtıcı” dedi.
National Geographic, BBC
Hollanda’da Flaccus Adında Bir Roma Askerinin Mezarı Keşfedildi
New England’ın İlk Siyahi Mülk Sahibinin Evi Bulunmuş Olabilir
Batı Asya’daki Bu Mağara 35.000 Yıl Önce Ritüeller İçin Kullanılmış
Afyon’da Homo erectus ve Neandertal İzleri: Yavuz Aydın Röportajı
Türkiye’den Kaçırılan Septimius Severus Heykel Başı İade Ediliyor
Afyon’da Homo erectus ve Neandertal İzleri: Yavuz Aydın Röportajı
Hollywood’un Roma Gladyatörleri Hakkında Doğru ve Yanlışları
You must be logged in to post a comment Login