Machu Picchu, Peru’da And Dağları’nın zirvesinde modern çağın en büyüleyici arkeolojik keşiflerinden biri olarak duruyor.
20. yüzyılın başında “yeniden keşfedilmesiyle” dünya çapında ün kazanan bu antik İnka şehri, tarihi ve nefes kesen güzelliği ile en büyüleyici yerlerden biri.
Bu ikonik İnka yerleşkesi, Peru’nun Cusco Bölgesi’nde, Urubamba Vadisi’nin üzerinde, deniz seviyesinden yaklaşık 2.430 metre yükseklikte yer alıyor. Bölgenin varlığı, 1911 yılında Quechua dilinde konuşan yerel bir sakin olan Melchor Arteaga tarafından alana yönlendirilen Yale Üniversitesi profesörü Hiram Bingham tarafından “yeniden keşfedilene” kadar batı dünyasında yaygın olarak bilinmiyordu.
Machu Picchu, 15. yüzyılda İnka İmparatorluğu’nun zirvesinde, Pachacuti tarafından muhtemelen kraliyet mülkü veya dini tapınak olarak inşa edildi. İspanyol işgali sırasında terkedilen ve yüzyıllarca unutulan şehrin izole konumu ve yoğun bitki örtüsü, bu antik harikanın korunmasına yardımcı oldu.
Duvarlar, teraslar, evler ve çeşitli tapınakları içeren kompleks, Kolomb öncesi dönemden günümüze ulaşan ve hemen hemen hiç bozulmamış kalıntılardan biri ve 1983 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alındı.
İnka mimarisinin en iyi örneklerinden biri olan şehir, granit taş blokların ustaca birleştirilmesiyle inşa edilmiş ve depremlere karşı dayanıklı bir yapıya sahip. Taşlar arasında harç kullanılmadan yapılan bu duvarlar, İnka mimarisinin en belirgin özelliklerinden biri.
Yerleşkenin en dikkat çekici yapısı, Güneş Tapınağı; burası kış gündönümü sırasında güneşin doğuşunu izlemek için ideal bir nokta. Ayrıca, Intihuatana taşı, gölgeleri kullanarak güneşin konumunu tahmin etmek için kullanılan karmaşık bir astronomik gözlem noktası.
Peru’nun en önemli turistik destinasyonlarından biri olan Machu Picchu, İnka medeniyetinin anlayışını ve And bölgesinin zengin tarihini derinlemesine anlamamızı sağlıyor. O dönemin sosyal hiyerarşisi, dini inançları ve günlük yaşamı hakkında önemli bilgiler sunarken, aynı zamanda İnka mühendisliğinin, mimarisinin ve tarımının anlaşılmasında da hayati bir rol oynuyor.
You must be logged in to post a comment Login