İki Milyon Yıl Önce Doğum Yapmak Daha Kolaydı

İnsanların doğum yapması uzun ve acı verici bir süreç olabiliyorken, şempanzeler gibi yakın akrabalarımız nasıl kısa sürede ve tek başına doğum yapabiliyor?

Bebek ayakları. C: Getty

İnsan doğumu, yardıma ihtiyaç duyulan, bazen günlerce süren, uzun, acı verici ve yorucu bir süreç olabiliyor. Öyleyse şempanzeler gibi yaşayan yakın akrabalarımız nasıl saatler içinde ve kendi başlarına doğum yapabiliyor?

Bu evrimsel soruyu cevaplamak için bilim insanları insan soy ağacının eski üyelerinin nasıl doğduklarına bakıyorlar.

(Soyu Tükenmiş İnsansı, Yavrusunu Bir Yıl Emziriyordu)

İki milyon yıl önce insan benzeri akrabalarımız, bir fosildeki yeniden canlandırmaya göre oldukça kolay doğum yapıyordu.

Araştırmanın yazarlarından Dr Natalie Laudicina, “Güney Afrika’da 1,95 milyon yıl önce yaşayan Australopithecus sediba için nispeten kolay bir doğum süreci görüyoruz.” diyor.

Australopithecus sediba türünde doğumun yeniden canlandırılması. C: Laudicina et al, 2019

“Cenin baş ve omuz genişliği, anne doğum kanalının en dar boyutlarından bile geçmek için geniş bir alana sahipti”

Bugün ise modern pelvisin büyüklüğü ve şekli, bir bebeğin kafasının büyük boyutu ile pek orantılı sayılmaz.

Bugün bebekler doğum sırasında doğrudan çıkmak yerine doğum kanalı boyunca birkaç tur atmak zorunda kalıyor.

Araştırmacılar, eski insan benzeri akrabalarımızdan birkaç dişi pelvisini inceleyerek, insan soy ağacında hangi doğumun daha uzun olabileceği hakkında bir fikir edinebilirler.

Bununla birlikte, doğumun insan evrimi boyunca giderek zorlaşması gibi bir durum yok.

Antropologların açıkladığı gibi, “Lucy” fosili (Australopithecus afarensis), fetüs ile doğum kanalı arasında daha zorlu bir denge olması bakımından Australopithecus sediba’dan daha zor bir doğum sürecine sahipti, ancak yaklaşık bir milyon yıl önce yaşamıştı.

Dr Laudicina, “İnsan doğumunun evrimini, kolay maymun benzeri bir doğumdan zor modern bir doğuma geçiş olarak düşünmeye dair bir meyil var. Ancak çalışmada gördüğümüz şey bu değil.” diyor.

Laudicina, modern doğumun ne zaman geliştiği sorusunu cevaplamanın karmaşık olduğunu söylüyor, çünkü insan soy ağacındaki her fosilin doğumla ilgili kendi zorlukları vardı.

Ve bugün bile kadınların doğum yapma şeklindeki değişimi görüyoruz: bazı kadınlar hiç zaman almayan nispeten kolay doğumlar yaparken, diğer kadınlar aşırı ağrı ile 20 saatten fazla süren doğumlar yapıyor.


BBC. 18 Eylül 2019.

Makale: Laudicina, N. M., Rodriguez, F., & DeSilva, J. M. (2019). Reconstructing birth in Australopithecus sediba. PloS one, 14(9), e0221871.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login