Araştırmacılar yüzyıllardır kayıp medeniyetleri ve orada oluşan kültürle şekillenmiş şehirleri bulabilmek için çöllerden ormanlara kadar dünyanın dört bir yanında uzun seferlere çıkmıştır. Ancak hiçbir şehir Honduras bulunan şehir kadar izole olmuş değildi. Bir şehir hayal edin ki yağmur ormanlarının derinliklerinde bugünün toplumundan gizleniyor.
Ön Araştırmalar Şehrin 1000 Yaşında Olduğunu Söylemekte
Geçen hafta araştırmacılar yağmur ormanlarına yaptıkları bilimsel seferden ormanın derinliklerine gizlenmiş bir şehir bularak döndüler. National Geographic’e verdikleri röportajda şehrin MS. 1.000 ila 1.400 yıllarına tarihlendiğini düşünen araştırmacılar, şehrin hangi topluluğa ait olduğuna veya oradaki topluluğa ne olduğuna dair herhangi bir bilgi sahibi değiller.
Ekip kayıp şehirde “geniş plazalar, höyükler, toprak piramit ve 52 adet kısmen gömülmüş grift hayvan motiflerine sahip taş eseri belgelemişler. Araştırmacılar piramit olarak bahsettikleri yapının önünde buldukları heykellerin, şehir terk edildiğinden beri doğa dışında hiçbir müdahaleye maruz kalmamış olabileceğini belirtiyorlar.
2012 Yılından Beri Yürütülen Çalışmaların Bir Sonucu
Son zamanlardaki en mistik keşiflerden biri olan bu şehir, şu an için herhangi bir isme sahip değil. Bunun yanında şehir tamamen tesadüfi bulunmadı. Bölge zaman zaman araştırmacıların ilgisini çekmekteydi. Ancak araştırmacılar olasılıkla böyle bir yerde İncil’de geçen “Eden Bahçeleri”ni de bulmayı düşünmüyorlardı.
2012 yılından beri La Mosquita vadisinde yürütülen çalışmalarda Kolomb öncesi uygarlıklara dair pek çok yapı, altyapı ve höyükleşmiş yerleşim birimi keşfedilmiş. Ayrıca araştırmacılar verdikleri röportajda bulunan yerleşimin ne efsanevi Cuida Blanca ne de ormanda tek başına kurulmuş kayıp uygarlık olduğuna inanıyorlar. Araştırmacılar bu bölgede yaptıkları araştırmalar doğrultusunda pek çok başka yerleşim birimi olabileceğini söylüyorlar.
Vadi ve Şehir İnsanların Tehlikesi Altında
Araştırmacılar site hakkında pek çok şeyi belgelemiş olmalarına rağmen şehre ilk kazma vurulmuş değil ve hedeflerinin şehre tekrar dönerek onu ortaya çıkarmak olduğunu söylüyorlar.
Yerleşiminin kesin lokasyonu yağmacılığı önlemek amacıyla tam olarak belirtilmemiş. Ayrıca şehrin ve yakın bölgesinin tek tehdidi yağmacılar değil. Aynı zamanda bölgeye bir kaç kilometre uzaklıkta ABD’ye ait et tedarik çiftlikleri bulunmakta ve çiftlikler illegal bir şekilde ormanları yutarak giderek genişlemekte. Bunun yanında kaçak orman kesimleri de bölgede yoğun. Araştırmacılar bu konu hakkında uluslararası bir destek çağrısı yapılması gerektiğini, aksi takdirde sekiz yıl içinde La Mosquita vadisinin tamamen yok olabileceğini belirtiyorlar.
National Geographic
You must be logged in to post a comment Login