Paleoantropologların keşfine göre Homo erectus, bugünün insanından oldukça farklı olarak, daha önce düşünülenden çok daha tıknaz bir yapıya sahipti. Yeni saptanan bu farklılık, modern insan vücudunun sanılandan daha yakın tarihte evrimleştiğini ortaya koyuyor.
Yaklaşık iki milyon yıl önce var olan Homo erectus’u merkeze alan bulgular Nature Ecology and Evolution dergisinde yayımlandı.
New York Üniversitesi Antropoloji Departmanı’nda doçent ve çalışmanın eş yazarı Scott Williams, “Şu an sahip olduğumuz düz, uzun göğüslü, dar pelvisli ve göğüs kafesli vücut yapımız, muhtemelen insan evriminde ilk kez ve sadece bizim türümüz Homo sapiens’te, yakın zaman önce ortaya çıktı.” diyor.
(Toplu Ölümler, Homo erectus’un Sonuna İşaret Ediyor)
Madrid’teki Museo Nacional de Ciencias Naturales’den Markus Bastir ve İspanya/Burgos’ta bulunan Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana’dan (CENIEH) Daniel Garcia-Martinez’in öncülüğünü yaptığı çalışmanın yazarları, bizim vücut şeklimizdeki bu değişimlerin, uzun mesafe koşu ve diğer dayanıklılık gerektiren aktiviteler için soluk alışverişini uygun hale getirmeye yaradığı tahmininde bulunuyorlar.
Londra Doğa Tarihi Müzesi’nden makalenin baş yazarı Fred Spoor, “Homo erectus’un belki de hayal ettiğimiz zayıf, atletik uzun mesafe koşucusu olmadığı, daha yeni fosil bulguları ve daha önce elde edilenden daha büyük vücut ağırlığı tahminleriyle tutarlı. Bu ikonik atamızın bizimle olan benzerliği büyük ihtimalle yıllardır tasvir ettiğimizden biraz daha azdı.”
Çalışma, Turkana Çocuğu olarak bilinen Homo erectus iskeletinin üç boyutlu şeklinin nasıl göründüğünü ilk kez ortaya çıkarıyor. Kenya’daki Turkana Gölü’nün batısında bulunan ve 1.5 milyon yıl yaşında olan fosil, şu ana kadar insan atasına ait bulunmuş en bütün fosil.
Özel olarak fosil, modern insanlarda görülenden daha derin, daha geniş ve daha kısa bir göğse sahip. Bu, Homo erectus ’un genel olarak tahmin edilenden daha tıknaz bir yapıya sahip olduğunu düşündürüyor. Dolayısıyla, tam bir modern insan vücudu şeklinin, iki milyon yıl önce Homo erectus’un ortaya çıktığı zamandan ziyade, bilim insanlarının daha önce uzlaştıkları zamandan daha yakın bir zamanda evrimleştiği anlaşılıyor.
Araştırmanın baş yazarı Bastir, “Sonuçlar Homo erectus’a dair anlayışımızı değiştiriyor. Homo erectus’un göğsü bugün yaşayan insanların birçoğundan daha geniş ve daha fazla hacme sahipti.” diyor.
“Aslında, Homo erectus‘un göğüs kafesi, bu şekli Homo erectus‘tan miras almış olan Neandertaller gibi daha tıknaz insan akrabalarına daha çok benziyor.” diye ekliyor García Martínez.
Bilim insanları, modern insan vücudu şeklinin evrimini, bizim ve atalarımızın doğal çevremize uyum sağlama şeklimiz ışığında gerçekleşen büyüleyici bir dönüşüm olarak gözlemliyorlar. Modern insanlar olarak daha kısa, daha tıknaz, ağır gövdeye sahip Neandertaller’e tezat olarak, nispeten uzun, ince bir vücut şekline sahibiz.
Turkana Çocuğu’nun nasıl yürüdüğü ve koştuğuna dair çalışmalar geniş ölçüde iskeletin bacakları ve pelvisiyle sınırlandırılmıştı. Fakat, dayanıklılık gerektiren koşular için göğüs kafesinin solunum kabiliyeti de bu çalışmalar ile ilişkiliydi. Ama konunun bu yönü daha önce detaylıca incelenmemişti, çünkü göğsün ve solunum hareketlerinin kaburganın karmaşıklığı ve omur fosillerine dayanılarak değerlendirilmesi geleneksel yöntemlerle zordu.
Ancak son yıllarda giderek daha da detaylı hale gelen görüntüleme ve yeniden yapılandırma (rekonstrüksiyon) tekniklerinin başlangıcıyla bu tarz incelemeler artık mümkün.
Bu yeni araştırmada Turkana Çocuğu’nun göğüs kafesi üç boyutlu görsel teknikle yeniden yapılandırılabildi ve bu gencin tamamen büyüdüğünde sahip olacağı göğüs kafesi tahmin edilebildi. Bu göğüs kafesi şekli, solunum hareketinin incelenmesine imkan veren görsel animasyon ile modern insanın ve bir Neandertal’inkiyle karşılaştırıldı.
New York University. 7 Temmuz 2020.
Makale: Bastir, M., García-Martínez, D., Torres-Tamayo, N., Palancar, C. A., Beyer, B., Barash, A., … & Torres-Sánchez, I. (2020). Rib cage anatomy in Homo erectus suggests a recent evolutionary origin of modern human body shape. Nature Ecology & Evolution, 1-10.
You must be logged in to post a comment Login