Homo Erectus 1.2 Milyon Yıl Önce Sert Çöllere Uyum Sağlamıştı

Yeni bir çalışmaya göre, Homo erectus en az 1.2 milyon yıl önce çöl benzeri zorlu çevrelere uyum sağlayıp bu ortamlarda hayatta kalmayı başardı.

Homo erectus, yarı çöl iklimine uyum sağlamayı başarmıştı. C: Pixabay

Bulgular, bu insan türünün taze su kaynaklarına ulaşmak için binlerce yıl boyunca belirli nehirler ve göletlere tekrar tekrar dönmek gibi davranışsal uyarlamalar geliştirdiğini ve özel taş aletler tasarladığını gösteriyor.

Araştırmanın yazarları, bu uyum yeteneğinin Homo erectus’un coğrafi yayılımını genişletmesine olanak sağlamış olabileceğini öne sürüyor.

Erken homininlerin çöller veya yağmur ormanları gibi aşırı çevrelere ne zaman uyum sağladıkları konusunda uzun süredir tartışmalar devam ediyor. Önceki araştırmalar genellikle yalnızca Homo sapiens’in bu tür çevrelere uyum sağlayabildiği sonucuna varmıştı.

(İlgili: Homo erectus’un Yanında Başka Bir Türün Ayak İzleri Bulundu!)

Julio Mercader, Paul Durkin ve ekibi, Tanzanya’daki Olduvai Boğazı’nda yer alan önemli bir erken hominin arkeolojik alanı olan Engaji Nanyori’de arkeolojik, jeolojik ve paleoklimatik veriler topladı.

Homo Erectus’un Çöl Benzeri Koşullara Uyum Sağlama Yöntemleri

Araştırmacılar, yaklaşık 1.2 milyon ila 1 milyon yıl önce bu bölgede yarı çöl koşullarının hakim olduğunu ve bölgeye özgü bitki örtüsünün var olduğunu rapor etti.

Arkeolojik veriler, bu dönemde Homo erectus gruplarının, göletler gibi tatlı suya erişimi olan yerlere tekrar tekrar dönerek ve kazıyıcılar, çentikli aletler (dentikulat olarak bilinir) gibi özel taş aletler geliştirerek bu koşullara uyum sağladığını ortaya koyuyor. Araştırmacılar, bu aletlerin muhtemelen av hayvanlarını kesme ve parçalama verimliliğini artırmak için kullanıldığını öne sürüyor.

Homo Erectus’un Adaptasyon Gücü

Araştırmacılar, bu bulguların Homo erectus’un aşırı çevrelerde hayatta kalma konusunda daha önce düşünüldüğünden çok daha büyük bir uyum yeteneğine sahip olduğunu gösterdiğini belirtiyor.

Sonuç olarak, bu çalışmanın, yalnızca Homo sapiens’in aşırı ekosistemlere uyum sağlayabileceği yönündeki önceki hipotezlerle çeliştiği ifade ediliyor. Homo erectus’un, Afrika ve Avrasya’daki çeşitli peyzajlarda hayatta kalmayı başarabilen bir genelci tür olabileceği düşünülüyor.


Springer. 16 Ocak 2025.

Makale: Mercader, J., Akuku, P., Boivin, N. et al. (2025). Homo erectus adapted to steppe-desert climate extremes one million years ago. Commun Earth Environ 6, 1.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login