Hollanda’nın Stonehenge’i olarak adlandırılan alan, güneş takvimi olarak hizmet veren tümülüsün yanı sıra yaklaşık 60 kişinin kalıntılarını içeriyor.
Arkeologlar, “Hollanda’nın Stonehenge’i” lakabını verdikleri, güneş takvimi görevi gören bir tümülüs içeren yaklaşık 4.000 yıllık bir dini alanı ortaya çıkardılar.
Yaklaşık 60 erkek, kadın ve çocuğun kalıntılarını içeren tümülüsün, yılın en uzun ve en kısa günlerinde güneşin doğrudan vurduğu birkaç geçidi vardı.
(İlgili: Stonehenge Yakınlarında Tunç Çağı Tümülüsleri Bulundu)
Alanın keşfedildiği Tiel kasabası’nın Facebook sayfasında yapılan açıklamada, “Ne muhteşem bir arkeolojik keşif! Arkeologlar bir sanayi sitesinde 4.000 yıllık bir dini mabet buldular. Hollanda’da ilk kez böyle bir site keşfedildi.” denildi.
Utrecht’in yaklaşık 50 kilometre güneydoğusundaki küçük bir köyde 2017 yılında, açık hava sığınağı denilen bir alanda kazılara başlandı ve sonuçlar bu Çarşamba günü kamuoyuna açıklandı.
Kil bileşimi ve rengindeki farklılıkları inceleyen bilim insanları, Waal Nehri kıyılarından birkaç kilometre uzakta sürdürülen kazılarda üç tümülüs tespit ettiler.
Ana tümülüsün çapı yaklaşık 20 metreydi ve geçitleri güneş takvimi görevi görecek şekilde hizalanmıştı. Arkeologlar, “İnsanlar bu takvimi festival ve hasat günleri dahil olmak üzere önemli anları belirlemek için kullandılar.” diyor.
Ulusal yayın kuruluşu NOS, “Bu tepe, İngiltere’deki ünlü gizemli tarih öncesi anıt olan ve bu olgunun da gözlendiği Stonehenge’i hatırlattı.” diyor.
Araştırmacılar ayrıca iki küçük tümülüs keşfettiler. Arkeologlar, üç tümülüsün yaklaşık 800 yıl boyunca mezarlık alanı olarak kullanıldığını söylüyor.
Arkeolog bunların haricinde başka bir büyüleyici keşif daha yaptılar. Bir mezarın içindeki tek bir cam boncuğa yapılan analizler, bunun Mezopotamya’dan, günümüz Irak’ından geldiği gösterdi. Cristian van der Linde, “Bu boncuk 4.000 yıl önce yaklaşık 5.000 kilometre yol kat etti.” diyor.
Groningen Üniversitesi’nde profesör olan Stijn Arnoldussen, “Burada cam yapılmıyordu, bu yüzden boncuk, insanlar için o zamanlar bilinmeyen bir malzeme olduğuna göre muhteşem bir eşya olmalıydı.” diyor.
Arnoldussen, Mezopotamya boncuğunun uzun bir süredir etrafta olabileceğini ve en sonunda Felemenkçe’de Betuwe olarak adlandırılan Tiel çevresindeki bölgede gömülmüş olabileceğini söylüyor.
Arnoldussen, “O zamanlar zaten bir şeyler değiş tokuş ediliyordu. Boncuk, Tiel’e ulaşmadan yüzlerce yıl önce yerin üstünde kalmış olabilir ama tabii ki böyle olmuş olması da gerekmiyor.” diyor.
The Guardian. 21 Haziran 2023.
You must be logged in to post a comment Login